Povjerljivi izvještaj
0

Oružje zaplijenjeno na Tajlandu bilo namijenjeno Iranu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Oružje iz Sjeverne Koreje koje su vlasti Tajlanda zaplijenile prošlog mjeseca trebalo je da bude isporučeno u Iranu, navedeno je u povjerljivom izvještaju tajlandske vlade upućenom komitetu Vijeća sigurnosti UN-a.

Tajlandske vlasti zaplijenile su najmanje 35 tona oružja iz aviona koji je poletio iz Sjeverne Koreje i privele pet članova posade kada se avion u decembru prinudno spustio na aerodrom u Bangkoku.

Prema izvještaju upućenom komitetu VS-a UN-a zaduženom za Sjevernu Koreju, isporuka je sadržala rakete, fitilje za eksplozivne naprave i raketne bacače, prenosi Reuters.

Kargo avion je poletio iz Pyongyanga, a trebalo je da sleti na aerodrom "Mehrabad" u Teheranu. Kao transportna firma navedena je kompanija Korea Mechanical Industry Co, dodaje se u izvještaju tajlandskih vlasti.

Isporuka sjevernokorejskog oružja Iranu najvjerovatnije je imala za cilj kršenje sankcija UN-a prema Severnoj Koreji, što su tajlandske vlasti osujetile, ocjenjuju diplomati.

Iranu su uvedene posebne sankcije zbog razvoja nuklearnog programa i zabranjen mu je uvoz oružja.

Prema izjavama diplomata u Vijeću sigurnosti, odbor za sankcije razmotrit će u februaru izvještaj tajlandske vlade o ovom slučaju.