Suočen s doživotnom robijom
0

Ortega-Hernandez optužen za pokušaj ubistva Obame

SRNA
Oscar Ortega-Hernandez (Foto: Reuters)
Oscar Ortega-Hernandez (Foto: Reuters)
Vlasti u SAD danas su Oscara Ortegu-Hernandeza, koji je prošle sedmice pucao na Bijelu kuću, optužile za pokušaj ubistva američkog predsjednika Baracka Obame, iako on tada nije bio u gradu.

Oscar Hernandez (21) optužen je za pokušaj ubistva predsjednika SAD, rekao je pomoćnik državnog tužioca na ročištu u Pittsburghu. Sudija u Pittsburghu odredio je Hernandezu pritvor dok se čeka prebacivanje u Washington. Ako ga sud proglasi krivim Hernandez se suočava sa doživotnom robijom.

Oscar Hernandez (21) iz američke države Idaho pojavio se na sudu Pittsburghu nakon hapšenja u srijedu, saopštila je američka tajna služba. Niko nije povrijeđen u pucnjavi u petak. Obama i njegova supruga Michelle nisu tada bili u Washingtonu.

Tajna služba saopštila je da je jedan metak pogodio zaštitni prozor na Bijeloj kući, dok je drugi pogodio spoljni dio zgrade.	Agenti Federalnog istražnog biroa /FBI/ pronašli su dvije čahure od metaka u kompleksu Bijele kuće na južnoj strani.

U saopštenju FBI navodi se da je svjedok, koji je ispitan u Idahu, rekao da poznaje Hernandeza dobro i da je u posljednje vrijeme postao veoma bijesan na vlasti. Svjedok je, također, rekao da je Hernandez želio da "povrijedi Obamu" govoreći o njemu kao o "antihristu".

Drugi svjedok u Idahu rekao je da Hernandez jasno rekao da je Obama osnovni problem vlasti i da je američki predsjednik "đavo".