Svijet
0

Orkan Feliks pogodio Poljsku, povrijeđeno 26 osoba

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Orkan Feliks, koji je od petka zahvatio srednju Evropu, u Poljskoj je tokom vikenda ostavio bez struje 350.000 ljudi, dok je 26 Poljaka povrijeđeno.

Najčešći uzrok za povrede bile su grane ili drveće koje je palo na automobil, a među 26 povrijeđenih su i dvojica vatrogasaca dobrovoljaca koji su otklanjali posljedice divljanja vjetra orkanske jačine.

Od petka do nedjelje uvečer vatrogasci su na teren izlazili više od 7.000 puta, saopćila je Državna vatrogasna straža.

Najviše štete vjetar je nanio na Baltiku, na sjeveru Poljske u centralnim i zapadnim oblastima, a odnio je ili oštetio 651 krov, od toga 471 na stambenim zgradama i kućama, ostalo na privrednim objektima, rekao je portparol poljskih vatrogasaca Pavel Frontčak.

Olujno nevrijeme otežavalo je znatno saobraćaj, prije svega željeznički, a brzi voz na pruzi od Katovica na jugozapadu do Varšave milio je na nekim deonicama brzinom od 20 kilometara na sat.

Orkan je u subotu do nedelje ujutru zarobio u luci u Gdanjsku putnike na trajektu za Švedsku, pošto kapetani nisu željeli da rizikuju plovidbu po buri jačine 10, na momente i 12 stepeni na Boforovoj skali.

Frontčak je apelirao na Poljake, da ako je to ikako moguće, ne izlaze danas napolje dok divlja orkanski vjetar, a takođe da obrate pažnju tokom vožnje kolima zato što jaki naleti vjetra mogu da budu veoma opasni i poremete kontrolu nad vozilom.

Meteorolozi upozoravaju Poljake da ih čeka još jedna vjetroviti dan, a na planinama će vjetar dostizati brzinu od 110 kilometara na sat, prenosi Beta.