Svijet
12

Orhan Pamuk oštro kritikovao EU

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski pisac Orhan Pamuk optužio je danas EU da ignoriše stanje demokratije u Turskoj zbog saradnje sa Ankarom u rješavanju migrantske krize, piše turski dnevnik "Hurijet".

"Zaboravili su sve svoje vrijednosti", rekao je Pamuk listu "Hurijet", misleći pri tom na EU.

Prema njegovim riječima, borba protiv Islamske države i migrantske krize "vezala je ruke Evropi".

Prema akcionom planu usaglašenom u novembru, lideri EU obećali su tri milijarde eura pomoći za više od 2,2 miliona izbjeglica koje su se sklonile u Tursku, a u zamjenu će Ankara smanjiti njihov priliv u Evropu.

Ovaj dogovor dao je novi zamah višegodišnjim težnjama Turske da postane članica EU, što je godinama odgađano zbog raznih pitanja, uključujući poštovanje ljudskih prava.

Pamuk je kritikovao EU jer ignoriše nedavna kršenja slobode govora.

"Posmatraju nas kao i nekad Saudijsku Arabiju. Ukoliko Turska ne čini ono što mi hoćemo, nije nas briga šta rade", ističe Pamuk.

On je kritikovao i nedavna dešavanja u Turskoj, uključujući hapšenje novinara Čan Dundara i Erdema Gula prema optužbama za objavljivanje povjerljivih informacija.

Dvojica novinara iz lista "Džumhurijet" sočavaju se sa kaznom doživotne robije prema optužbama da su objavili državne tajne u izvještaju u kojem se navodi da je Vlada predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana pokušala da pošalje oružje u Siriju.

"Ja sam osoba koja je govorila hajde da razgovaramo samo o književnosti, ali to više nije moguće. Ne možete sjesti i napisati roman kada je Čan Dundar u zatvoru", kaže Pamuk.