Svijet
0

Orhan Pamuk napao tursku vladu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turski pisac Orhan Pamuk, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, optužio je u utorak Tursku na svečanom otvaranju Sajma knjiga u Frankfurtu, kojem je prisustvovao i turski predsjednik Abdullah Gul, da je ograničila slobodu izražavanja.

"Turska država nastavlja kažnjavati pisce i zabranjuje knjige", navodi se u tekstu koji je podijeljen posjetiocima prije nego što je Pamuk održao govor jer je Turska počasni gost Književnog salona 2008.

"Na temelju člana 301 turskog kaznenog zakona, kojim se pokušavaju zastrašivati pisci kao što sam ja, stotine pisaca i novinara izvode se pred sud i osuđuju", izrazio je žaljenje dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006. godine.

Autor "Snijega" je bio kratko saslušavan pred turskim pravosuđem zbog svojih izjava o masakriranju Armenaca.

Tekst zakona koji Pamuk spominje omogućava da se u Turskoj progone osobe koje su krive za klevetanje republike i državnih organa.

"U Turskoj je iz političkih razloga zabranjen pristup internetskoj stranici Youtube i drugim turskim i stranim internetskim stranicama", kazao je Pamuk i dodao da "autori i izdavači ne dozvoljavaju da ih se zastrašuje".