Svijet
0

Organizator napada u Madridu negira optužbe na suđenju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedan od navodnih organizatora napada od 11. marta 2004. u Madridu, Rabei Usmane Sayed Ahmed, poznad kao "Mohamed od Egipta", odbacio je u četvrtak sve optužbe protiv njega i odbio da odgovora pred sudom prilikom otvaranja sudskog procesa.

"Ne priznajem nijednu od vaših optužbi", rekao je na arapskom 'Muhamed od Egipta', koji bi mogao dobiti 40.000 godina zatvora za 191 terorističko ubistvo i 1.824 pokušaja terorističkih ubistava.

Optuženi je dodao da ne namjerava odgovarati na pitanja suda kojim je predsjedavao Javier Gomez Bermudez.

"Muhamed od Egipta" se hvalio da je bio glavni organizator napada u Madridu u razgovorima koje su otkrile talijanske tajne službe u njegovom stanu u Milanu.

U Madridu se sudi grupi od 29 muškaraca koji se terete za umiješanost u bombaške napade u putničkim vozovima 2004. godine.

U ekspolozijama u četiri voza koji su ulazili na stanice u Madridu poginula je tada191 osoba, dok je preko 1.824 povrijeđeno.

Eksplozivne naprave smještene u ruksacima ostavljene su u vagonima i aktivirane su pozivom na mobilne telefone koji su bili povezani s okidačima.

Istražni sudija je zaključio da je za najteži teroristički napad u historiji Španije odgovorna lokalna grupa islamskih ekstremista, koja je djelovala po uzoru na al-Qaidu.

Većina optuženih - njih 21, državljani su arapskih zemalja, dok su osmorica građani Španije.

Četvorica optuženih terete se da su isplanirali i organizirali napade, dok se ostali terete za pripadništvo terorističkoj organizaciji, ili za manja krivična djela kao što su saradnja sa terorističkom organizacijom ili falsificiranje dokumenata.

Španska televizija će uživo prenositi suđenje koje će, kako se očekuje trajati oko 6 mjeseci.

Tužilaštvo namjerava da izvede više od 600 svjedoka i 107 eksperata.