"Ugled ostalih kardinala narušen"
1

Organizacija žrtava: Samo dvojica kardinala su podobni za papu

SRNA
Luis Antonio Tagle
Luis Antonio Tagle
Organizacija žrtava svešteničkog zlostavljanja saopštila je danas da samo dva kardinala od 12 kandidata za narednog papu nisu dovođeni u vezu sa skandalima seksualnog zlostavljanja.

Riječ je o Christophu Schönbornu iz Austrije i Luisu Antoniju Tagleu sa Filipina.

Britanski dnevnik Daily Telegraph prenosi saopštenje ove organizacije u kojem se navodi da su samo dvojica od 12 kandidata za narednog papu "čisti" kada je u pitanju rješavanje slučajeva sveštenika koji su seksualno zlostavljali žrtve.

List navodi da su se nove optužbe pojavile u vrijeme kada je u javnosti objavljeno "da unutar Vatikana postoji 20 takozvanih krtica spremnih da objave povjerljiva dokumenta da bi objelodanile korupciju".

Britanski list ističe da će takozvane krtice navodno pratiti primjer Paola Gabrijelea, nekadašnjeg batlera pape Benedikta XVI. Gabrijele je osuđen na zatvorsku kaznu nakon što je povjerljive dokumente dao italijanskom novinaru.

U saopštenju Organizacije žrtava svešteničkog zlostavljanja navodi se da je ugled velikoj većini kardinala "narušen" jer su ignorisali slučajeve pedofilije među sveštenicima ili su ih zataškavali.

Ova organizacija je u srijedu, 6. marta, objavila imena "dvanaestorice prljavih" kandidata za novog papu, koji su se posebno iskazali u zaštiti pedofila među sveštenstvom. Navedena su imena sveštenika iz SAD, Australije, Kanade, Gane, Meksika i ostalih država.