Svijet
25

Organizacija za zabranu hemijskog oružja dobila Nobelovu nagradu za mir

Klix.ba
Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, javila je norveška državna televizija sat prije zvanične objave, a potom je i Komitet Nobelove nagrade potvrdio tu informaciju.

OPCW je osnovana 1997. za potrebe provedbe Konvencije o hemijskom oružju, međunarodnog ugovora koji zabranjuje proizvodnju, skladištenje i upotrebu hemijskog oružja, a nagradu su dobili, između ostalog, i za posao urađen u Siriji.

OPCW tim, koji trenutno radi u Siriji, čini 27 terenskih stručnjaka, a očekuje se da će broj porasti u narednom periodu. Iz Komiteta za Nobelovu nagradu su kazali da OPCW nije dobio nagradu samo zbog Sirije, već zbog njihovih dugoročnih nastojanja da eliminiraju, odnosno stave pod kontrolu hemijsko oružje u svijetu.

Među nominovanima i favoritima ove godine su bili i Malala Yousafzai, 16-godišnjakinja iz Pakistana, i Denis Mukwege, kenijski ginekolog koji pomaže ženama koje su preživjele silovanje.

Na pitanje novinara da li je razlog tome što Malala Yousafzai nije dobila nagradu to što je premlada ili postoji neki drugi razlog koji je vezan za nju, Thorbjorn Jagland, generalni sekretar Vijeća Evrope i predsjednik norveškog Nobelovog komiteta, je kazao na Komitet nikada ne daje komentare o onima koji nisu dobili nagradu.

"Jedini uvjet da neko dobije Nobelovu nagradu je da se radi o živoj osobi. Kao što vam je poznato pravilo je da se nagrada ne može dodijeliti mrtvom čovjeku. Ne postoji ograničenje u godinama, spolu, porijeklu, boji kože ili bilo kojem drugom kriteriju", kazao je Jagland.

Nobelova nagrada za mir je od 1901. do danas dodijeljena 94 puta, a dva puta je podijeljena između tri osobe. Do sada ju je dobilo 15 žena, a prosječna dob dobitnika nagrade je 62 godine. Tu su bili još i Maggie Gobran, egipatska informatičarka koja je napustila karijeru i postala koptska redovnica kako bi pomagala djeci, kao i bivša ruska profesorica matematike Svetlana Gannushinka, osnivačica grupe za borbu za ljudska prava "Građanska pomoć". Na listi nominovanih su, između ostalih, bili i pjevač grupe U2 Bono, predsjednik Rusije Vladimir Putin, kao i osnivač WikiLeaksa Julian Assange. Ukupno je bilo 259 nominovanih pojedinaca i organizacija.

Ovu nagradu je 1973. godine odbio primiti Le Duc Tho, vijetnamski političar. Dodijeljena mu je iste godine kada i američkom državnom sekretaru Henryju Kissingeru za napore u postizanju mira u Vijetnamu. Međutim, Theo ju je odbio primiti rekavši da u Vijetnamu još nije zavladao mir. Inače, pored njega Nobelovu nagradu, ali za književnost, je odbio i Jean-Paul Sartre. Ovaj književnik je odbijao sva javna priznanja.

Nobelova nagrada za mir je dodijeljena i trima osobama koje su se u vrijeme proglašenja nalazile u pritvoru, a radi se o njemačkom pacifisti i novinaru Carlu von Ossietzkyju, burmanskoj političarki Aung San Suu Kyi i kineskom aktivisti u borbi za ljudska prava Liu Xiaobou.