Washington Post
0

Organizacija JSOC ubila više neprijatelja od CIA-e

FENA
Pored Centralne obavještajne agencije (CIA), koja je likvidirala hiljade lidera i običnih boraca Al-Qaide, Amerikanci imaju još jednu misterioznu organizaciju koja je u proteklih 10 godina usmrtila još više neprijatelja SAD-a, piše danas Washington Post.

U članku u kojem list prenosi dio knjige pod nazivom "Amerika, stogo povjerljivo" navodi se da je ta tajna organizacija američke vojske - Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC) zatvorila i isljeđivala 10 puta više osumnjičenih za terorizam nego CIA, i to u zatvorima koje samo ona kontrolira u Iraku i Afganistanu.

Ta grupacija je osnovana 1980. godine, a od napada 11. septembra 2001. godine, njen brojni sastav se povećao sa 1.800 na oko 25.000.

Dva predsjednika i tri ministra odbrane rutinski su od JSOC-a zahtijevali da prikupi obavještajne podatke širom svijeta, kao i da ide u akcije likvidacije neprijatelja, uglavnom u Iraku i Afganistanu, ali i u Jemenu, Pakistanu, Somaliji, Filipinima, Nigeriji i Siriji.

Toj organizaciji je čak dato rijetko ovlaštenje da odabere pojedince za svoju listu za odstrel, a zatim da ih likvidira, prije nego da ih zarobi, prenosi Washington Post. Kritičari kažu da je to ubistvo, što je zabranjeno američkim zakonima.

JSOC ima svoj obavještajni odjel, svoje bespilotne letjelice, čak i svoje satelite, a ima i svoje ljude za cyber ratovanje. Nema, ipak, dozvolu da izvodi tajne akcije poput CIA-e, u kojima se umješanost SAD-a mora po svaku cijenu sakriti.

Operacije JSOC-a su, međutim, vrlo slične, ali ih vladini pravnici smatraju tradicionalnim vojnim aktivnostima, što znači da predsjednik o njima uopće ne mora da obavještava Kongres.

Američki predsjednik Barack Obama je koristio JSOC čak više nego njegov prethodnik George Bush, navodi Washington Post. Prva misija JSOC-a 1980. godine, operacija "Orlova kandža", bila je potpuni neuspjeh. Pokušaj da se spase američki diplomati koje su kao taoce držali iranski studenti u ambasadi SAD-a u Teheranu završio se sudarom helikoptera u iranskoj pustinji i pogibijom osam članova tima.

Kasnije, u Iraku i Afganistanu, njihove greške su plaćali uglavnom civili, što je imalo kontraproduktivne efekte. Procjena efikasnosti ciljanih meta je, prema samim komandantima JSOC-a, oko 50 posto, što oni smatraju dobrim.

Kada se radi o rezultatima, JSOC je u Afganistanu 2008. izveo 550 ciljanih operacija i likvidirao oko 1.000 ljudi, a naredne godine, u 464 operacija, ubila 400 do 500 osoba. U Iraku koji je upao u haos u ljeto 2005. godine izvodila je 300 akcija mjesečno.

U članku se također navodi da je jedan povjerljivi izvještaj, urađen prije poznatog incidenta sa snimcima iz iračkog zatvora Abu Graib, upozorio da su loše obučeni isljednici JSOC tukli i mučili zatočenike i čak zatvarali majke, supruge i kćerke onih koje nisu zatekli kod kuće.

To se završilo time da su 34 pripadnika organizacije suspendovana na po godinu dana.