WHO upozorava
0

Opuštanje u borbi protiv nove gripe bilo bi opasno

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da bi opuštanje u borbi protiv nove gripe bilo opasno.

Odgovarajući na izjavu meksičkog ministra zdravlja da epidemija u toj zemlji slabi, naučnici WHO-a poručili su u nedjelju da je potrebno ostati pripravan jer bi se bolest mogla vratiti.

Do sada je u 18 zemalja potvrđeno gotovo 900 slučajeva nove gripe. Ta bolest bi se uskoro mogla proširiti na cijelu teritoriju Sjedinjenih Država, kažu američke vlasti, nakon što je do sada više od polovine država prijavilo prisustvo virusa H1N1.

Tri zemlje najteže pogođene novom gripom, Meksiko, SAD i Kanada, uputile su zajednički apel da se ne dozvoli da ova epidemija ugrozi svjetsku trgovinu.

Ministri poljoprivrede triju zemalja upozorili su svjetske vlade da ne koriste novu (svinjsku) gripu kako bi uvele nepotrebna trgovinska ograničenja.

Međunarodne agencije, uključujući WHO, također su izdale saopćenje u kojem se insistira da za zabranu svinjskog mesa nema nikakvog opravdanja s obzirom na to da nema nikakvih dokaza da se virus prenosi preko hrane.

Nekoliko zemalja, među kojima su Kina i Rusija, uvelo je restrikcije na uvoz svinjetine, dok je u Egiptu došlo do sukoba građana s vlastima u vezi s naredbom za pokolj svinja, izvještava BBC u ponedjeljak.

Policija se u Kairu sukobila s više stotina demonstranata koji se protive planovima vlade da se unište sve svinje u okviru mjera opreznosti protiv nove gripe. Izvještava se da je najmanje 12 ljudi povrijeđeno, a sigurnosni izvori navode da je 15 osoba uhapšeno.

Većina demonstranata su bili Kopti, koji kažu da im je kao uzgajivačima svinja bezrazložno oduzet izvor prihoda. Novi virus nije pronađen među svinjama niti je ijedan slučaj nove gripe zabilježen u Egiptu.

Svjetska zdravstvena organizacija je ponovila da nema razloga za uništavanje svinja niti ima razloga za strahovanje kad je riječ o konzumiranju svinjskog mesa.