Svijet
0

Optužujući dokazi o nuklearnom oružju u Iranu

Sarajevo-x.com
Iran testira nuklerano oružje uprkos zabrani rada proizvodnih pogona i sankcijama UN-a. Agencija za međunarodnu atomsku energiju dodala je još jednu optužbu na sedmogodišnju istragu o Iranu i nukleranom naoružavanju. Ova optužba podiže već postojeće tenzije na Bliskom istoku, prenosi Telegraph.

Direktor Agencije za međunarodnu atomsku energiju Yukiya Amano, nije zvanično potvrdio da Iran pravi nuklearno oružje, ali prema navodima zapadnih diplomata, ovaj zaključak nije ni potreban kad ima toliko optužujućih dokaza.

Većina diplomata vjeruje da Iran testira nuklearno naoružanje uporedo sa energetskim planovima za atomsku energiju. Agencija je već izdala upozorenje da je Iran razvio balističke bojeve glave koje će moći podržati nuklearne bombe. Agencijski inspektori će ukazati na rupe i neslaganja u odgovorima iranskih naučnika.

Prošlog mjeseca Obamina administracija je počela vršiti pritisak na UN da objavi još povjerljivih dokumenata o Iranu. Tako je nedavno objavljena optužba da Iran stoji iza pokušaja ubistva ambasadora Saudijske Arabije u Washingtonu.

Uprkos četvrtom krugu sankcija od UN-a, kažnjivim mjerama Evropske Unije i SAD-a, Iranci ostaju doslijedni svom planu.