Amnesty International
0

"Optužite Georgea Busha!"

SRNA
George Bush (Foto: AP)
George Bush (Foto: AP)
SAD moraju da pokrenu krivični proces protiv bivšeg predsjednika Georgea Busha, jer je on u memoarima priznao da je odobrio simuliranje utapanja tokom ispitivanja zatvorenika, što spada u mučenje, saopštila je danas organizacija Amnesty International.

Bush je u svojoj knjizi "Tačke odlučivanja" branio odluku da odobri ovu spornu tehniku, pravdajući je potrebom da se dođe do informacija neophodnih za zaštitu SAD.

    	"Prema međunarodnon zakonu, svako ko je umiješan u mučenje mora biti izveden pred lice pravde, a to ne isključuje bivšeg predsjednika Georgea Busha", saopštio je direktor Amnestyja Claudio Cordone.

    	On je dodao da, ukoliko Bushovo priznanje može da se potkrijepi dokazima, SAD imaju obavezu da ga krivično gone. Ako Washington to ne učini, ostale zemlje treba da sprovedu svoje istrage o ovom slučaju, dodao je Cordone.

    	Bushov nasljednik Barack Obama zabranio je simuliranje utapanja tokom ispitivanja zatvorenika ubrzo nakon što je stupio na dužnost 2009. godine.

    Državno tužilaštvo SAD ranije je odlučilo da ne podiže optužnice protiv službenika američke Centralne obavještajne agencije koji su uništili video-snimke na kojima se vidi grub odnos istažitelja prema licima osumnjičenim za terorizam.