Beograd
0

Optuženici za pokolj na Ovčari tražili oslabađajuće presude

FENA
U ponovljenu suđenju za ubojstvo200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari pred Sudskim vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu optuženi Stanko Vujanović, Milan Lančužanin i Saša Radak u srijedu su u završnoj riječi zatražili oslobađajuće presude, tvrdeći da nisu krivi i da nisu sudjelovali u strijeljanju zarobljenika Pobijali su istinitost iskaza zaštićenih svjedoka, posebice tvrdnje svjedok-suradnika "broj 1", navodeći da njegova prisjećanja i izjave nisu bili istiniti i dosljedni te da je izmišljao i lagao kako bi sebe zaštitio.

"Ne vidim ijedan dokaz protiv mene, osim svjedočenja svjedoka-suradnika. Odgovorno tvrdim da na Ovčari nikoga nisam ubio i da sam nevin", rekao je Vujanović.

Optuženik Radak također je kazao da nije počinio kazneno djelo za koje se tereti i da nije sudjelovao u strijeljanju zarobljenika, istaknuvši da je 20. studenog 1991. kao rezervist bio na Ovčari pod zapovjedništvom Miroslava Radića, koji je pred Haaškim sudom oslobođen optužaba.

Lančužanin je kazao da je njegova nevinost dokazana već u prvom sudskom postupku, dodavši da svi predočeni dokazi u ponovljenu postupku pokazuju da nije počinio djela za koja j optužen.

Iznošenje završnih riječi u ponovljenu suđenju za zločin na Ovčari počelo je 19. siječnja 2009. kada je zamjenik državnog odvjetnika za ratne zločine Dušan Knežević zatražio da optuženici budu proglašeni krivima te da ih se osudi po zakonu.

Završne riječi dosad su iznijeli i opunomoćenici obitelji žrtava i odvjetnici obrane, a u nastavku postupka očekuje se da to učine i ostali optuženici.

Ponovljeno suđenje pripadnicima tadašnje vukovarske Teritorijalne obrane, optuženima za strijeljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika noću između 20. i 21. studenoga 1991., počelo je u ožujku 2007. pošto je srbijanski Vrhovni sud u prosincu 2006. ukinuo prvostupanjsku presudu Vijeća za ratne zločine i naredio ponovno suđenje.