Pakistan
0

"Optužbe na naš račun su apsurdne"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani odbacio je u ponedjeljak optužbe da je američko ubistvo Osame bin Ladena na pakistanskom teritoriju dokaz pakistanske nesposobnosti ili saučesništva u skrivanju čelnika terorističke mreže Al-Qaide, najavivši da će o tome biti provedena istraga.

Američki specijalci pronašli su i ubili Osamu bin Ladena u Abbottabadu, 50 kilometara od Islamabada.

Najveća pakistanska opozicijska stranka pozvala je pakistanskog premijera i predsjednika Asifa Alija Zardarija da zbog povrede pakistanskog suvereniteta u tom slučaju podnesu ostavku.

"Optužbe za saučesništvo ili neposobnost su apsurdne", rekao je Gilani pred pakistanskim parlamentom, odbacivši kao lažne optužbe da je Pakistan, uključujući njegove špijunske agencije, partner Al-Qaide.

Gilani je najavio istragu o tome kako je Bin Laden mogao nekažnjeno živjeti u Pakistanu, ali i poručio da Pakistan ne može jedini biti kriv za postojanje i djela Al-Qaide.

"Odlučni smo saznati kako, kada i zašto je Bin Laden bio u Abbottabadu. Naložena je istraga", rekao je.

No, "Al-Qaida nije rođena u Pakistanu", istaknuo je. "Ko je odgovoran za rođenje Al-Qaide" 1990-ih? "Ko je odgovoran za Bin Ladenov mit?" - upitao je, prenosi Hina.

Pakistanski premijer upozorio je da jednostrane akcije poput akcije američkih specijalaca protiv Bin Ladena riskiraju ozbiljne posljedice, ali i dodao da Pakistan pridaje veliku važnost odnosima sa Sjedinjenim Državama.