Netanyahuova supruga
0

"Optužba služavke je kleveta"

FENA
Supruga izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Sarah Netanyahu, odbacila je optužbe bivše kućne pomoćnice, označivši ih klevetom zasnovanom na izmišljotinama.

Najtiražniji izraelski list Yedioth Ahronoth objavio je u vikend izdanju da bivša kućna pomoćnica Lillian Peretz tuži Sarah Netanyahu zbog ponižavajućeg odnosa na poslu.

U tužbi stoji da je supruga izraelskog premijera zlostavljala kućnu pomoćnicu, plaćala joj manje od minimalne plaće i redovito vikala na nju, između ostalog.

Sudeći po saopćenju Sarah Netanyahu (51), ona se prema bivšoj kućnoj pomoćnici odnosila "s toplinom i ljubavlju". U pismu u kojem je obavještava da daje otkaz Peretz je napisala: "Dajem otkaz na posao u kući u Cezareju s puno ljubavi i poštovanja."

Sarah Netanyahu je također podsjetila na novinski članak objavljen ranije u online izdanju istog lista u kome se navode riječi bivše kućne pomoćnice. "Luda sam za Sarom, nemam prijatelja i ona mi je prijatelj i majka... Ona mi je sve. Ona je izuzetna osoba. Mnogo je volim," rekla je kućna pomoćnica.

Netanyahuova supruga je također navela da je Lillian Peretz (44), udana žena s četvero djece, uglavnom održavala praznu kuću i imala duge odmore jer je u Cezareju, na sjeveru Izraela, obitelj Netanyahu dolazila sama preko vikenda, a inače je živjela i živi u Jerusalemu.

Lillian Peretz traži oko 80.000 dolara kompenzacija od obitelji Netanyahu, javljaju izraelski mediji. Ona je navodno bila primorana raditi na židovski dan odmora šabat i zvati Netanyahuovu suprugu gospođom. Radila je kod Netanyahuovih šest godina u atmosferi koja se graničila s neprijateljskom i ponižavajućem, kako tvrdi.

Morala je nositi četiri vrste odjeće tokom jednog dana, ovisno koje poslove obavlja, jer se gospođa Netanyahu plašila da joj ne zagadi kuću Također je morala biti u pripravnosti 24 sata na dan i Sarah Netanyahu joj jednom telefonirala u dva sata da je ukori jer nije dobro prekrila jastuk.

Za vrijeme prvog Netanyahuovog premijerskog mandata od 1996. do 1999. godine izbilo je na vidjelo neslaganje njegove supruge s dadilja koju je izbacila na ulicu zbog zagorjele juhe.