Svijet
0

Optimizam u pogledu dogovora o novom ugovoru EU-a

FENA
Unatoč nekim još neriješenim pitanjima, ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a izrazili su u ponedjeljak u Luxembourgu optimizam da će dogovor oko novog reformskog ugovora biti postignut krajem ove sedmice u Lisabonu.

"Postoje još neki problemi, ali mislim da će prevladati politička volja da se to riješi", izjavio je portugalski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Luis Amado uoči početka redovnog mjesečnog sastanka ministara vanjskih poslova, koji su se u ponedjeljak sastali u Luxembourgu.

I njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter-Steinmeier izrazio je nadu da će EU "postići dogovor ove sedmice".

Posao na novom tekstu reformskog ugovora, koji bi trebao zamijeniti propali evropski ustav, završen je na stručnoj razini, a sada je preostalo riješiti još neka politička pitanja.

Jedan od problema je poljski zahtjev da se u novi ugovor unese tzv. mehanizam iz Ioannine koji omogućava odgodu neke odluke u slučajevima kada blokirajućoj manjini nedostaje tek nekoliko glasova da spriječi njezino usvajanje.

Poljska šefica diplomacije Anna Fotyga izrazila je optimizam da će se to pitanje riješiti na zadovoljavajući način.

"Imamo samo jedan velik zahtjev i vrlo smo blizu kompromisa", rekla je Fotyga.

Nakon što je Evropski parlament izglasao prijedlog raspodjele zastupničkih mjesta za njegov novi saziv, što bi trebali potvrditi čelnici zemalja EU-a na samitu u četvrtak i petak u Lisabonu, Italija je počela pokazivati rezerviranost zbog nezadovoljstva uslijed gubit a nekoliko zastupničkih mjesta. Međutim, taj problem izravno nije vezan uz ugovor. Italija, koja nema primjedbi u vezi s novim reformskim ugovorom, traži da se o novoj raspodjeli odlučuje nakon što novi ugovor bude ratificiran.

Velika Britanija, koja je osigurala da se odredbe koje se odnose na pravosudnu i policijsku suradnju na nju ne odnose, mogla bi također imati manjih zahtjeva.

Ministrima vanjskih poslova tokom ručka obratit će se glavna haška tužiteljica Carla del Ponte i iznijeti svoju ocjenu suradnje Srbije s ICTY-jem. Srbija je dovršila pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali je uvjet za njegovo potpisivanja puna suradnja s Haškim sudom, javila je Hina.

S druge strane, ambasadori zemalja članica EU-a u ponedjeljak rano ujutro uspjeli su otkloniti zadnju prepreku za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Crnom Gorom.

Bugarska je zaprijetila da će spriječiti potpisivanje sporazuma ako se u bugarskom prijevodu toga dokumenta zajednička evropska valuta ne bude pisala evro, a ne euro na čemu insistira Europska središnja banka. Ambasadori zemalja članica jutros se usvojili deklaraciju u kojoj priznaju postojanje "jezično-tehničkog problema", obvezavši se da će ga riješiti vrlo brzo. Ta deklaracija je omogućila da Bugarska pristane na potpisivanje sporazuma.