Saudijska Arabija
0

"Opsjednutog" sina godinama držao vezanog u podrumu

Sarajevo-x.com
Saudijac uvjeren da je njegov sin opsjednut zlim ženskim duhom držao ga je vezanog za krevet u podrumu majčinog stana u Mekki punih šest godina.

"Kad dobije napade, cijelo tijelo mu se trza, a oči postanu potpuno bijele", izjavio je otac 29-godišnjaka poznatog samo pod imenom Turki. "Možete čuti ženski glas kako izlazi iz njega".

Kada je otac primijetio da se Turki čudno ponaša, odveo ga je lokalnom hodži da mu uči iz Kur'ana.

"Većina hodža se preplašila kada su čuli ženski glas kako im govori da je ona kraljevski džin i da je niko ne može istjerati iz mladića osim ako on ne umre", rekao je otac za "Daily Mail".

Jedan hodža savjetovao mu je da sinu sveže ruke i noge za krevet te da mu čita ajete iz Kur'ana.

Po islamskom vjerovanju, džini mogu biti dobri ili loši. Vjeruje se da su nevidljivi, ali mogu uzeti oblik životinje ili čovjeka te se smatra da ih motiviše ljubomora ili osveta.

Saudijska familija prošle godine je odvela "džina" na sud, optužujući ga za krađu i zlostavljanje. Džin je, navodno, prepadao djecu bacajući kamenje, kradući mobitele i obraćajući im se muškim i ženskim glasovima.

Turki živi u malenom, dvosobnom podrumu, u sklopu stana njegove osiromašene majke i troje braće u Mekki, a preživljavaju s 200 dolara socijalne pomoći mjesečno. Njegovi roditelji razveli su se prije nego što ga je "opsjeo" džin.

Otac mladića tvrdi da je i sam bio opsjednut džinom s devet godina te da ga je mučio više od četiri decenije, dok ga hodža nije istjerao.

Borac za ljudska prava i profesor šerijatskog prava Muhammad Al-Suhali posjetio je Turkija dok je ovaj bio u polukomi. Rekao je da mladić nije znao ko se nalazi oko njega, nije mogao jesti niti koristiti toalet bez tuđe pomoći. Dodao je da kada je počeo učiti stihove iz Kur'ana, Turki je postajao bijesan i počeo se tresti dok skoro nije ispao iz kreveta.

"Kad sam prestao čitati, opet je postao tih, ali dalek i nesvjestan okoline", izjavio je Al-Suhali.

Pohvalio je Turkijevu mladu ženu što je ostala s njim uprkos ovoj zastrašujućoj pojavi. Al-Suhali je pozvao ministra zdravstva i socijalne politike da familiji pruži bolje uslove te da Turkija uključe u njihov program socijalne zaštite.