Svijet
0

Opsada džamije u Islamabadu - ultimatum islamistima

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Pakistanske vlasti uputile su ultimatum vjerskim dužnosnicima fundamentalističke džamije koju su opkolile snage sigurnosti, zahtijevajući njihovu predaju u srijedu prije 11 sati po lokalnom vremenu, saopćio je zvaničan izvor.

Anwar Mehmood, pakistanski sekretar za informiranje, izjavio je na konferenciji za štampu da ultimatum zahtijeva da se "administrativno osoblje džamije preda i položi oružje" snagama sigurnosti, koje su okupljene na prilazima Crvene džamije, Lal Masdžid, u Islamabadu, u kojoj je tokom dva dana sukoba ubijeno 16 osoba.

"Zasad se snage reda suzdržavaju svakog napada. One neće otvoriti vatru dok ne počnu pucati na njih. Sigurnost se garantuje onima koji se predaju", rekao je sekretar. On je rekao da su žene i djeca napustili jednu od dvije vjerske škole povezane sa džamijom.

Ministar za informiranje Mohammad Ali Durrani je izjavio da se "radi na tome da se ljudi, utvrđeni u džamiji, predaju bez nasilja".

Prema državnoj televiziji, više od 25 studentica je napustilo ženski seminar u džamiji. Zvaničnik općinskih vlasti je saopćio da je oko 250 studentica namjeravalo učiniti isto. Zvaničnici tvrde da vjerski dostojanstvenici sprečavaju studentice da napuste džamiju kako bi se njima mogli poslužiti kao ljudskim štitom.

Porodice učenika čekaju van džamije nadajući se da će im biti vraćeni njihovi najbliži.

"Čekamo od zore, molimo snage sigurnosti da nam vrate naše kćeri", rekao je jedan čovjek čija nećakinja studira u ženskom seminaru džamije. Ova škola ima više od četiri hiljade studentica.

Pakistanska vlada je zavela policijski sat u srijedu oko džamije, opkoljene stotinama vojnika i policajaca, uz pomoć oklopnih vozila. Vlasti su upozorile da će pucati na svaku naoružanu osobu.

Crvena džamija u Islamabadu postala je centar radikalnih islamskih imama, a do sukoba je došlo kada su snage sigurnosti počele da postavljaju bodljikavu žicu oko džamije. Tamošnji studenti već mjesecima se otvoreno protive politici vlasti u Pakistanu.