SAD
0

Oprezno reagovanje na izraelski napad na brodove s pomoći Gazi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Administracija američkog predsjednika Baracka Obame oprezno je u ponedjeljak reagovala na izraelski napad na flotilu brodova koji su nosili humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi, izrazivši žaljenje te ističući da ispituje okolnosti napada u kojem je ubijeno 19 osoba.

"SAD duboko žali zbog gubitka života i pretpljenih povreda i trenutno nastoji saznati okolnosti koje okružuju ovu tragediju", saopćio je zamjenik glasnogovornika Bijele kuće Bill Burton u Chicagu, gdje predsjednik Barack Obama i njegova obitelj provode praznični vikend za Dan sjećanja, posvećen palim američkim vojnicima.

Dužnosnici u State Departmentu kazali su da također "prikupljaju podatke" te da u ovome trenutku nemaju službeno saopćenje, izvijestila je TV mreža ABC News.

Obama u ponedjeljak sudjeluje ne svečanom obilježavanju Dana sjećanja na Nacionalnom groblju Abraham Lincoln u Elwoodu u Illinoisu, gdje će održati prigodan govor.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji boravi u službenom posjetu Kanadi, otkazao je za utorak predviđeni posjet Washingtonu, gdje je s predsjednikom Obamom trebao razgovarati o obnovi mirovnih pregovora s palestinskim vlastima.

Sastanak s Obamom je otkazan jer se premijer Netanyahu vraća u Izrael kako bi nadzirao krizu s Gazom, objavio je njegov ured.

Kanada je u ponedjeljak gotovo istovjetno kao SAD reagirala na krizu s izraelskim napadom na humanitarni konvoj.

Dimitri Soudas, glasnogovornik premijera Stephena Harpera kazao je u saopćenju da Ottawa prikuplja dodatne informacije o incidentu.

"Kanada duboko žali zbog gubitka života i pretpljenih povreda. Trenutno prikupljamo dodatne informacije kako bi rasvijetlili što se stvarno dogodilo", navodi se u Soudasovu saopćenju, prenosi kanadska televizija CTV.

Netanyahu će otputovati iz Ottawe kasnije tokom dana, a otkazani su planovi da sudjeluje na zajedničkoj konferenciji za novinare s Harperom i kasnije na gala večeri priređenoj u njegovu čast, dodaje CTV.