Svijet
0

Opozvana potraga za milionerom Steveom Fossetom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Civilna zračna patrola (CAP) američke savezne države Nevade u srijedu je opozvala potragu za milionerom i avanturistom Steveom Fossetom, mjesec dana nakon što je nestao u jednomotornom avionu koji je poletio s privatnog ranča u Nevadi.

Fosset (63) posljednji je puta viđen 3. septembra na uzletištu ranča Minton, u vlasništu hotelskog magnata Barrona Hiltona u Nevadi.

Fossset je poletio u jednomotornom avionu Bellanca Super Decathlon, u potrazi za pustinjskom lokacijom na kojoj bi pokušao rušenje brzinskog rekorda na kopnu.

U saopćenju koje je objavila povodom završetka potrage, CAP ističe kako je pretraženo 52.000 četvornih kilometara u nastojanju da se pronađe Fosseta, što je jedna od najvećih i najintenzivnijih potraga za izgubljenim zrakoplovom u modernoj povijesti, prenijela je Hina.

Fosset je prvi čovjek koji je letio oko svijeta u balonu, prvi pilot koji je obletio svijet samostalno zrakoplovom bez popune gorivom. Osobno drži 14 svjetskih rekorda u letenju zrakoplovom, dva u letenju balonom, šest u letenju jedrilicama, pored 11 brzinskih rekorda u morskim jedrilicama, kao i jedan u skijaškom trčanju.

Potraga za Fossetom znatno je ograničena 19. septembra, no ekipe za spašavanje su nastavile tragati za signalom mobitela.