Svijet
0

Opozicioni štrajk paralizovao život u Bejrutu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na hiljade libanskih demonstranata u utorak je paraliziralo veći dio Bejruta zabarkadiravši ceste u okviru štrajka koji ima za cilj svrgnuti vladu, javio je BBC.

Dim se uzdizao iznad grada dok su demostranti palili gume, a letovi iz grada su otkazani jer su putevi ka aerodromu bili blokirani.

Opozicija pod vodstvom Hezbollaha sazvala je štrajk u okviru svojih napora da smijeni vladu i prisili na sazivanje novih izbora.

Prozapadni libanski lideri optužili su vođe štrajka da izvode državni udar.

"Ono što se dešava daleko je od demokratskih sredstava. Ovo je direktni terorizam kako bi se paralizirala zemlja", izjavio je kršćasnski lider Samir Gaegea za televizijsku mrežu al-Jazeera.

Hezbollah, koga podržavaju Sirija i Iran, od početka decembra se zalaže za smjenu vlade koja uživa podršku Zapada vladom u kojoj bi imao pravo veta.

U opozicioni pokret uključili su se neki druzi i kršćani, frakcije koje također samo figuriraju u većinski sunitskoj, protusirijskoj vladi.

Štrajk je došao u posebno teško vrijeme za vladu, dok se potencijalni donatori okupljaju u Parizu radi velike humanitarne konferencije koja će se održati u četvrtak kako bi pomogla Libanu da ponovo stane na noge nakon rata između Izraela i Hezbollaha prošlog ljeta.

Prijeteća tišina nadvila se nad trgovačkim kvartovima grada dok su mnogi radnici ostali u kućama iako dopisnici tvrde kako je nejasno je li to znak podrške štrajku ili jednostavno zbog toga što nisu u stanju ići na posao.

Vlada je saopćila da će učiniti sve što je neophodno kako bi putevi ostali otvoreni, ali očevici su javili kako je do sada poduzeto malo akcije.

Najmanje trojica demonstranata ranjena su iz vatrenog oružja kada su pokušavali zatvoriti ceste u Byblosu, većinskom kršćanskom lučkom gradu na sjeveru zemlje.

Demonstranti tvrde kako će nastaviti s protestima dok se njihovim ciljevi ne ostvare.

"Naša kampanja će eskalirati iz dana u dan. Sve dok nas oni ne budu slušali, nećemo im dati mira", izjavio je Suleiman Franjieh, opozicioni hrišćanski lider, za al-Manar televiziju.