Svijet
0

Opozicija traži objašnjenje o imovini Mila Đukanovića

FENA
Vijest da je vođa vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši crnogorski premijer Milo Đukanović kupio sedam posto akcija Prve banke Crne Gore, vrijednosti milion i po eura, izazvala je buru u crnogorskoj opoziciji.

Nakon što su podgoričke Vijesti objavile da je kompanija Capital Invest, čiji je osnivač Milo Đukanović, za milion i po eura kupila oko sedam posto akcija Prve banke Gore Gore, opozicija je zatražila objašnjenje odakle njemu tolike pare.

Đukanović je akcije kupio u banci čiji je većinski vlasnik njegov rođeni brat Aco.

Opozicija od Đukanovića traži i objašnjenje odakle mu pare za otvaranje prvoga privatnog univerziteta ako se ima u vidu da se on posljednjih godina zvanično bavio samo politikom i primao plaću samo kao predsjednik, premijer ili poslanik.

"Đukanović treba objasniti kako je s poslaničkom plaćom od oko 900 eura uspio kupiti tako vrijedne akcije", rekao je predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić.

On je od bivšeg premijera zatražio i da kaže da li je možda u međuvremenu dobio neko nasljedstvo, poklon ili je tolike novce zaradila njegova firma osnovana prije svega nekoliko mjeseci.

Milić je pozvao nadležne državne organe da ispitaju porijeklo imovine Đukanovića i poručio da će SNP biti zadovoljan i ako dobije odgovor države da je transakcija legalna i da su akcije kupljene povoljnim kreditom koji je bivši premijer dobio od neke banke.

To bi odagnalo "sumnje da tu postoji bilo kakvo pranje novca stečenog kriminalnim aktivnostima", kazao je Milić.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević smatra da informacija kako je doskorašnji premijer kupio akcije banke čiji je najveći pojedinačni vlasnik njegov brat potvrđuje da se država Crna Gora na taj način pretvara u njihovo privatno preduzeće.

On smatra nedopustivim da državne organe ne zanima odakle Đukanoviću toliki novac.

"Nedopustivo je da se javnosti ne objasni i da niko ne može saznati kojim kreditom i od koje banke je Milo Đukanović krenuo u biznis s fakultetom kao i iz kojeg posla je zaradio toliki novac ako se zna da se on 17 godina nije bavio biznisom", rekao je Medojević.

Đukanović je reagirajući na optužbe opozicije ranije rekao da tokom 17 godina bavljenjem državničkim poslovima nije oštetio državu "ni za jedan cent".

On je objasnio da je u posao oko otvaranja prvoga privatnog univerziteta u Crnoj Gori ušao sa još dvojicom partnera, a da je novac za svoj dio obezbijedio kreditom od jedne investicijske banke.

Đukanović je kazao da je kredit uzeo uvjeren da će od posla oko otvaranja univerziteta profitirati.

Vijesti su objavile da je u akcije Prve banke, osim Đukanovićeve kompanije Capital Invest, 240.000 eura uložila i njegova sestra Ana Kolarević.

Prema tom listu, najveći kupac u dokapitalizaciji Prve banke koja je obavljena posredstvom Holder brokera, jeste Jelica Petričević, inače, predsjednica Upravnog odbora te banke.

Ona je, tvrdi list, za 490.000 eura kupila nešto iznad dva posto akcija.

Novi vlasnici banke, osim Mila Đukanovića, njegove sestre Ane i Petričevićeve, postali su i kum prvog čovjeka DPS-a Vuk Rajković, zatim član uprave banke, bliski saradnik Đukanovića i nekadašnji direktor Televizije Crne Gore i zakratko novinske agencije Tanjug Goran Rakočević, Kolašinac Dragan Bećirović, Rado Arsić iz Tivta, Vojin Žugić, vlasnik kompanije Stadion, i Saša Aćimić, vlasnik Tehnoputa.

Prema podacima Prve banke, ta banka je za sedam mjeseci ostvarila dobit u vrijednosti 2,51 milion eura, a neto bilansna aktiva je u odnosu na posljednji dan prošle godine porasla devet puta i iznosila je 292,9 miliona eura.

Crnogorski mediji se već nekoliko dana bave imovinom crnogorskih dužnosnika, prenosi Tanjug, ali je na svjetlost dana izašla ona do koje je bilo moguće doći preko Komisije za sukob interesa, brokerskih kuća i sajtova.