Preuzimanje vlasti
0

Opozicija sprema novu vladu u Moldaviji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Opozicione stranke u Moldaviji saopćile su u četvrtak da će početi razgovore o formiranju nove vlade.

Takav razvoj događaja mogao bi da označi kraj osmogodišnje vlasti Komunističke partije.

Poslije skoro prebrojavanja skoro svih glasova, rezultati govore da je Komunistička partija izgubila većinu u skupštini, prenosi BBC.

Četiri prozapadne opozicione stranke zajedno će imati pedeset poslanika, nasprav četrdeset osam komunističkih mjesta u parlamentu.

Međutim, opozicionim strankama će biti potrebna podrška Komunista već pri izboru predsjednika novog skupštinskog saziva - a to pitanje je izazvalo blokadu političkog sistema u aprilu poslije prvih izbora, koji su u srijedu ponovljeni.

Poslije prvih izbora za moldavsku skupštinu, održanih u aprilu, usljedili su višednevni protesti praćeni nasiljem, zbog optužbi za izbornu krađu.

Pošto komunistička većina u skupštini Moldavije, tada, u više pokušaja nije uspjela da imenuje predsjednika parlamenta, raspisani su novi izbori.

Predsjednik Vladimir Voronjin je na svom biračkom mjestu rekao novinarima da nasilje koje je zemlju zahvatilo u aprilu neće bitno uticati na tok glasanja.

  • Mislim da ne treba da prolazimo još jednom kroz scenario nasilja iz aprila, i mislim da Moldavija ne bi mogla da preživi ponavljanje takvog scenarija. Mislim da takva vrsta vandalizma nema veliki uticaj na psihologiju i svijest većine stanovnika moje zemlje.

BBC-jev dopisnik je rekao da se u javnosti čuju optužbe da se suprotstavljene političke stranke previše bave aprilskim događajima, a premalo pravim životnim pitanjima stanovnika.

Moldavija je najsiromašnija evropska zemlja, i sve više zavisi od međunarodne pomoći.