Očekuje se dolazak 50.000 ljudi
0

Opozicija sprema demonstracije u Moskvi

SRNA
Protestni skup pod nazivom "Za poštene izbore" bit će danas održan u Moskvi, uz dozvolu vlasti, a organizatori iz redova opozicije očekuju dolazak oko 50.000 ljudi, prenijela je državna agencija Itar tas.

Ovo će biti drugi veliki protest u ruskoj prijestolnici poslije izvještaja po medijima i internetu o navodnim neregularnostima na parlamentarnim izborima 4. decembra.

Itar tas navodi je na društvenim mrežama na internetu više od 60.000 ljudi potvrdilo dolazak na demonstracije, od čega su skoro 46.000 korisnici "Facebooka".

Organizatori navode da je za organizaciju skupa sakupljeno skoro četiri miliona rubalja i najavljuju bolju tehničku opremljenost skupa nego prethodni put, sa tri velika ekrana, dobrom opremom i jakim razglasom.

Među najavljenim govornicima na skupu su bloger Aleksej Navalni, pisac Boris Akurin, nekadašnji šahovski šampion Gari Kasparov, član parlamenta iz stranke Pravedna Rusija Genadij Gutkov, kao i bivši lider Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov i privrednik Mihail Prohorov, kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima.

Moskovska policija saopštila je da će snage reda preduzeti sve odgovarajuće mjere za osiguravanje javnog reda i bezbjednosti. 

Policija je podsjetila organizatore da su odgovorni za sigurnost građana, a organizatori su pozvali učesnike da se odupru provokacijama ekstremista.
Prema policijskim podacima, na opozicionom protestnom skupu 10. decembra u Moskvi se okupilo oko 30.000 ljudi.