Kirgistan
0

Opozicija ponudila Bakijevu siguran izlazak iz zemlje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Privremena vlada Kirgistana ponudila je u petak predsjedniku Kurmanbeku Bakijevu siguran izlazak iz zemlje, pošto je optužila njegove pristalice za podsticanje nasilja nakon što je opozicija preuzela vlast.
  • Bakijev ima mogućnost da napusti zemlju. Garantujemo njegovu ličnu sigurnost, ako podnese ostavku, izjavila je predsjednica privremene vlade Roza Otunbajeva.

On je rekla da je novo vodsto preuzelo kontrolu nad vojskom i da će učiniti sve da spriječi građanski rat, prenosi Reuters.

Novi glavni tužilac Baitemir Ibrajev izjavio je da će pokrenuti krivični postupak protiv sina Bakijeva, Maksima, kao i njegova dva brata.

  • Imamo dokaze da su ti ljudi izdali naređenja za pucanje na civile, rekao je Ibrajev.

Protesti opozicije, koju je predvodila Otunbajeva, približili su bivšu sovjetsku republiku Moskvi, a doveli su u pitanje budućnost američke baze Manas, koja služi za snabdijevanje energentima međunarodne mirovne misije u Afganistanu.

Novu privremenu vladu do sada je priznala samo Rusija, koja je odmah ponudila pomoć novom rukovodstvu, koje tvrdi da je imalo pomoć Moskve u svrgavanju predsjednika s vlasti.

U bazi Manas ranije su nastavljene redovne aktivnosti, saopćio je portparol, a novo vodstvo Kirgistana najavilo je da će, možda, izbaciti američku vojsku iz baze.

Kirgistanski parlament je odobrio zatvaranje baze u februaru 2009. godine, pošto je Rusija, koja takođe ima bazu u toj zemlji, obećala pomoć od dvije milijarde dolara.

Washington je kasnije ponovo pregovarao o iznajmljivanju baze i platio 180 miliona dolara da je ne zatvore.

Bakijev je iz prestonice Kirgistana otputovao u svoj rodni grad na jugu zemlje.

Državne snage sigurnosti su pucale na demonstrante koji su u srijedu napali zgradu parlamenta u Biškeku, u sukobima je poginulo 75 osoba, a više od 1.000 je povrijeđeno.

U Biškeku je u petak Dan žalosti za žrtve sukoba.