Irački novinar
0

"Opet bih uradio isto!"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irački novinar koji je gađao cipelama američkog predsjednika Georgea W. Busha tvrdi da bi opet uradio isto i da je bio prisiljen napisati pismo izvinjenja nakon što su ga mučili u zatvoru, izjavio je u ponedjeljak njegov brat.

Ispad Muntazera al-Zeidija tokom konferencije za novinare Busha i iračkog premijera Nurija al-Malikija u više je navrata emitiran na televizijama širom svijeta, što ga je učinilo simbolom protivljenja američkoj invaziji na Irak. Hiljade Iračana mitingovalo je kako bi tražili njegovo oslobađanje.

Premijerov ured saopćio je prošle sedmice da je al-Zeidi napisao pismo izvinjenja i zatražio od al-Malikija da preporuči pomilovanje. Njegov brat Uday al-Zeidi izjavio je, međutim, za Associated Press da je pismo pisano protiv volje novinara.

"On mi je rekao da ne žali zbog onoga što je uradio i da bi to opet učinio", izjavio je Uday al-Zeidi putem telefona.

Kazao je da je obišao svog brata u zatvoru u nedjelju i da je primijetio kako je ostao bez jednog zuba i da je imao opekline od cigareta po ušima.

Muntazer al-Zeidi poručio je bratu da su ga njegovi tamničari obnaženog polijevali ledenom vodom, kazao je Uday al-Zeidi.