Novi Zeland
0

Operacija spašavanja 29 rudara kreće sutra ujutro?

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Operacija spašavanja 29 rudara, koji se vode kao nestali nakon jučerašnje eksplozije u rudniku uglja Pike River, počeće najranije sutra ujutro, izjavili su danas novozelandski zvaničnici.

Šef regionalne policije Gary Knowles rekao je danas da se na osnovu rezultata izvršenih testova o prisustvu gasa u rudniku ne može izvući nikakav zaključak i da u operaciju spasavanja neće slati nikoga dok ne bude 100 odsto siguran da je ulazak bezbjedan.

"Vlada pozitivno raspoloženje i razmišljanje i vjerujemo da ćemo izvući nestale rudare čim nam se pruži šansa", rekao je Knowles, dodajući da će rudari biti pronađeni živi, ali da bojazan od druge eksplozije sprečava ulazak spasilačkih ekipa.

Premijer Novog Zelanda  John Key istakao je mu je glavni prioritet da nestale rudare iz jame izvuče žive. 

Nakon eksplozije u rudniku, koja se dogodila juče oko 15.30 sati po lokalnom vremenu, nije bilo nikakvog kontakta sa rudarima. 

Električar koji je ušao u jamu da provjeri nestanak električne energije primjetio je vozača utovarivača kojeg je iz sjedišta izbacila detonacija, nakon čega alarmirao vlasti.

Dva radnika, koji su izašli iz rudnika nakon eksplozije smješteni su u bolnicu sa lakšim povredama, nakon čega su pušteni kućama.
Rudarski stručnjaci smatraju da je moguće da je u pitanju eksplozija metana, ugljene prašine ili kombinacija ovo dvoje.

Policija je saopštila da je većina nestalih rudara sa Novog Zelanda, ali da ima Australijanaca i Britanaca.

Britanski Foreign office potvrdio je danas da se dva Britanca vode kao nestali u incidentu. Obojica su iz Škotske.

Svaki od rudara nosio je sa sobom bocu sa kiseonikom uz pomoć koje je može da diše 30 minuta i da dođe do drugih prostorija sa kiseonikom, što bi trebalo da im bude dovoljno da prežive nekoliko dana. 

Prema pojedinim izvještajima, mobilni telefon jednog od rudara i dalje radi, ali se niko ne javlja na pozive.

Zvaničnici rudnika ističu da u jami ima dovoljno zaliha pitke vode.