Svijet
0

OPEC može zadovoljiti svjetske potrebe za naftom do 2015.

NINA
Glavni sekretar OPEC-a Adnan Shihab-Eldin odbacio je na Svjetskom naftnom kongresu kritike da OPEC netransparentno iskazuje količine proizvedene nafte i preostalih rezervi, kao i da nedovoljno sarađuje u pokušajima ostalih svjetskih naftaša da stabiliziraju svjetske cijene nafte.

Prema njegovim riječima, članice OPEC-a planiraju u sljedećih pet godina povećati proizvodne kapacitete na 38 miliona barela dnevno, što je 5,5 miliona barela više od sadašnje proizvodnje. Najavio je i da će OPEC moći zadovoljiti očekivanu svjetsku potražnju do 2015. pa i 2025. kada bi, prema njihovim procjenama, mogla iznositi oko 110 do 115 miliona barela na dan.

Na dosad najvećem svjetskom skupu naftaša tražena su rješenja za aktualnu svjetsku naftnu krizu. Najavljeno je i vjerovatno stabiliziranje svjetskih cijena nafte na višem nivou od dosadašnje.

Međutim, većina stručnjaka okupljenih u Johannesburgu procjenjuje da bi moglo doći do stabiliziranja cijene nafte na između 50 i 65 dolara po barelu, što će pak ovisiti o brzini sanacije posljedica uragana u SAD-u, zatim o budućim prirodnim katastrofama, povećavanju nedovoljnih svjetskih rafinerijskih kapaciteta i političkoj stabilnosti u velikim proizvođačima nafte.