Atina
0

Opći štrajk paralizirao Grčku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hiljade ljudi okupile su se u srijedu u Atini ispred zgrade parlamenta na poziv sindikata na opći štrajk zbog nezadovoljstva ekonomskom politikom grčke vlade.

Banke, škole i bolnice su zatvorene, a zračni i javni promet prekinuti, dok se na grčkim ulicama nastavljaju protesti.

Opći štrajk planiran je sedmicama, a sindikati koji su ga organizirali oglušili su se na molbe premijera Costasa Karamanlisa da odgode skup u središtu Atine zbog uličnih nereda.

"Moramo se svi ujediniti protiv ilegalne akcije kako bismo osudili nasilje, palež i vandalizam", rekao je premijer pozivajući na jedinstvo, ali uzalud.

Opozicijski lider Georgios Papandreou pozvao je vladu da raspiše prijevremene izbore, rekavši kako je vlada izgubila povjerenje naroda i ne može se nositi s krizom.

Oko pet hiljada radnika okupilo se na Ustavnom trgu u središtu Atine sa zahtjevima za većim plaćama i mirovinama te boljom ekonomskom politikom.

Dva krovna sindikata koja su pozvala na opći štrajk predstavljaju oko 2,5 miliona radnika, što je oko polovina ukupne radne snage u Grčkoj. Protestni skup je ponovno prerastao u nasilne nerede.

U noći s utorka na srijedu stanje na ulicama se povremeno smirilo, ali se vlasti boje novih nereda. U luci Patras vlasnici dućana borili su se s demonstrantima i prisilili ih da prestanu s uništavanjem.

Protestnike je razljutila smrt 15-godišnjeg Alexandrosa Grigoropoulosa kojeg je u središtu Atine ubio policajac. Sukobi su ponovno izbili u utorak popodne neposredno nakon sprovoda dječaka u predgrađu Atine kojem je prisustvovalo tisuće ljudi.

Prema novinskim agencijama, sudski izvori kažu da je obdukcija pokazala kako policajac nije namjerno ubio dječaka, kako je i tvrdio, iako su svjedoci tvrdili suprotno.

No smrt mladića samo je dodatno pojačala nezadovoljstvo zbog niza korupcijskih skandala i loše ekonomske politike. Policija u Atini je objavila da je u utorak privela 55 osoba i uhapsila 25 stranaca zbog počinjenih krađa.

Gradonačelnik Atine Nikitas Kaklamanis kazao je u utorak navečer kako procjenjuje da je više od 360 trgovina "djelomično ili potpuno oštećeno" od prošle subote. Atinsko udruženje trgovaca procijenilo je do sad nastalu štetu na oko milijardu eura.

Premijer Karamanlis je u utorak navečer građanima uputio novu poruku optužujući počinitelje nereda kao "neprijatelje demokratije". Istovremeno, prenosi Hina, odlučno je odbacio mogućnost ostavke vlade i raspisivanja prijevremenih izbora.