Svijet
0

Opći izbori na Kosovu 17. novembra

FENA
Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker u petak je zakazao za 17. novembra parlamentarne i lokalne izbore u otcijepljenoj srbijanskoj pokrajini Kosovu.

"Na temelju prijedloga Pregovaračkog tima Kosova od 15. kolovoza da se parlamentarni i lokalni izbori na Kosovu održe 17. studenoga, ja sam donio odluku i zakazao izbore za taj datum", rekao je Ruecker novinarima nakon trosatnog sastanka s Pregovaračkim timom Kosova i predstavnicima Misije OESS-a na Kosovu.

Ruecker je rekao kako će izbori biti odgođeni ukoliko se utvrdi da mogu utjecati na proces utvrđivanja konačnog statusa Kosova, posebno ako bude pokušaja da se održavanje izbora iskoristi za dalje odgađanje donošenja odluke o statusu, javila je Hina.

Albanci koji predstavljaju 90 postotnu većina na Kosovu traže neovisnost pokrajine, dok Srbija kaže da neovisnost ne dolazi u obzir.

Ruecker je također odlučio da se licenciranje političkih stranaka, grupa građana ili pojedinaca za izbore obavi do 12. septembra.

Parlamentarni i lokalni izbori na Kosovu će biti održani po proporcionalnom sustavu s otvorenim listama, dok će gradonačelnici općina biti izravno birani.