Njemački Ustavni sud
0

Opća zabrana pušenja neustavna

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Njemački Ustavni sud u Karlsruheu udovoljio je u utorak žalbi nekoliko ugostitelja te je opću zabranu pušenja u ugostiteljskim lokalima proglasio neustavnom.

"Zakon o pušenju u javnim prostorijama i ugostiteljskim objektima diskriminira vlasnike manjih objekata te im onemogućava ustavom zajamčeno pravo na neometano obavljanje svog posla i zanimanja", zaključio je Ustavni sud.

Najviše sudsko tijelo u Njemačkoj time je udovoljilo žalbama dvojice ugostitelja iz saveznih pokrajina Baden-Wuertenberg i Berlin. Kako je zakon o nepušenju od 1. jula na snazi i u ostalim saveznim pokrajinama, današnja presuda utječe i na ostatak Njemačke.

Sud doduše zakonodavcu nije osporio nakanu zaštite zdravlja građana, ali je istodobno zaključio da, s obzirom da vlasnici većih objekata osiguravanjem posebnog prostora za pušače mogu nesmetano nastaviti s radom, vlasnicima manjih ugostiteljskih objekata to nije moguće.

Ustavni sud je zakonodavcu dao vremena do kraja 2009. da pronađe "odgovarajuću" zakonsku regulativu.

Dotada je zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima manjima od 75 četvornih metara nevažeća, a ovi objekti će se morati deklarirati kao "pušačke gostionice". Ugostitelji su i dalje dužni držati se strogih pravila koja uz ostalo zabranjuju da se poslužuje hrana u takvim objektima. Isto tako je u te manje gostionice, koje su prije svega rasprostranjene u većim gradovima, zabranjen ulazak osobama mlađim od 18 godina.

Današnjom presudom je i vlasnicima diskoteka omogućeno da unutar svojih objekata odrede prostore za pušenje što dosada nije bilo predviđeno.

U Njemačkoj je zabrana pušenja u javnim prostorijama i ugostiteljskim objektima bez odvojenog prostora za pušače od 1. jula na snazi u svim saveznim pokrajinama.