Independent
0

Opasnosti od zanemarivanja starijih tehnologija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svi britanski listovi pišu o toksičnom mulju koji je iscurio iz rezervoara tvornice aluminija u Mađarskoj, razmatrajući moguće dalekosežne posljedice po vodu i ekosustav, kao i mogućnost da vjetar raznosi toksičnu prašinu s osušenog blata.

The Independent u uredničkom komentaru piše da je aluminij svuda oko nas kao neodvojivi dio modernog života - od zrakoplova do folija za čokoladu, sveprisutnost ovog materijala uzimamo zdravo za gotovo, i tek kada poplava crvenog mulja prijeti da zacrveni plavi Dunav, postanemo svjesni njegovih realnih i potencijalnih opasnosti po životnu okolinu.

Proizvodnja tone aluminija ostavlja za sobom tonu crvenog mulja, koja sadrži nekoliko toksičnih teških metala u visoko nestabilnoj formi. Ništa se s tim otpadom ne može učiniti osim da se uskladišti što je moguće sigurnije; i kao što je mađarska vlada priznala, najnovija katastrofa nije prirodna, već ljudska - nehat na lokalnoj razini.

Ona međutim odražava i probleme s kojim su suočene mnoge istočnoevropske zemlje nakon kolapsa socijalističkih ekonomija.

Toksični otpad nije nešto što privlači glasove birača; diljem Evrope nuklearni otpad se drži u privremenim skladištima zbog lokalne pobune koja dočeka svaki pokušaj njegovog trajnog skladištenja.

Katastrofa u Kolontaru stavlja u prvi plan potrebu svih Evropljana da ove rizike shvate ozbiljno, da dijele informacije i zajednički ih rješavaju. Ovo vjerojatno nije jedan od glamuroznih funkcija Evropske unije, ali je jedna od najvažnijih.

Rizici od nuklearnih reaktora su dobro poznati, ali zanemarivanje sigurnosti starijih tehnologija, kao što je proizvodnja aluminija, može biti isto toliko opasno, zaključuje Independent u subotu.