Italija
0

Opasnost od invazije meduza

FENA
Italijanski stručnjaci upozorili su na opasnost od invazije meduza nakon što su milioni meduza otkriveni u morima što okružuju Italiju.

"Za razliku od drugih zemalja, u Italiji ne postoji intervencijski plan jer za to nema novaca", prenio je u utorak list Corriere della Sera riječi voditelja istraživanja problema meduza Silvia Greca.

Meduze se ovih dana još uvijek nalaze na sigurnoj udaljenosti od plaža, ali se rojevi tih životinja kreću nošeni strujama.

"Malo nedostaje da krenu u smjeru obale", izjavio je Greco. Corriere della Sera najviše spominje Tirensko more kao mjesto velikog broja meduza.

Meduza ima svugdje u Sredozemlju, ali sve se zemlje osim Italije odlučno brane, tvrde italijanski stručnjaci. Kao primjere list navodi Azurnu obalu, gdje su postavljene mreže koje bi trebale spriječiti invaziju meduza.

«Meduze se sve jače razmnožavaju zbog povećanog onečišćenja mora u blizini obala kao i zbog smanjenja broja tuna i drugih riba koje se hrane meduzama», izjavio je stručnjak za meduze Josep-Maria Gili.

Pred italijanskim obalama mogu se pronaći dvije vrste meduza, prozirna svijetleća meduza Pelagia noctiluca i Rhizostoma pulmo, koje svojim otrovom mogu izazvati neugodne boli kod ljudi.

Povećan broj meduza ovog je ljeta registriran i pred španskom obalom kao i na Azurnoj obali, javile su agencije.