Britanska štampa
0

Opasno Karadžićevo buncanje o islamskoj prijetnji

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Svi britanski listovi u utorak prenose da je Radovan Karadžić pred Haškim tribunalom započeo izlaganje uvodne riječi odbrane. Za Guardian je to vodeća međunarodna tema.

Optužen je kao glavni organizator najgorih zločina u Evropi poslije nacista, njegovi mučitelji nastoje da ga predstave kao monstruma, ali u dugo očekivanom autoportretu pred sudom za ratne zločine, Radovan Karadžić sebe je naslikao kao neshvaćenog i dosta oklevetanog antikomunističkog disidenta, piše Guardian.

Ispalo je tako da je visokoparni gospodar rata, više od bilo kog drugog povezan s bosanskim krvoprolićem i progonima etničkog čišćenja, sve vrijeme bio balkanski Vaclav Havel.

Kako se i očekivalo, Karadžić je odbacio sve optužbe, piše Guardian, uz ocjenu da je mnogima koji su ga gledali i slušali djelovao kao neko ko je došao s druge planete.

Njegov četvorosatni nastup, piše list, bilo je dugo predavanje iz istorije o vječitoj žrtvi Srba i njihovim opasnim i sveprisutnim zlotvorima: bosanskim muslimanima džihadistima, hrvatskim fašistima, Turcima koji bi ponovo da dignu na noge Otomansko carstvo, Njemcima koji su 1991. pobjednički ostvarili ono što su započeli nacističkom okupacijom Jugoslavije 1941., NATO-om, Amerikancima, Vatikanom...

Poruka da pred sudom ne brani sebe već narod i njegov pravedni i sveti cilj, možda će biti dobro primljena među televizijskom publikom u Bosni, koja se sada ušančila u etničkim podjelama čak i više nego u vrijeme kada je Karadžić bio na vrhuncu moći.

Ali ovaj obilazak pet stotina godina balkanske istorije malo je učinio da olakša jedanaest tačaka optužbe za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti s kojima je Karadžić suočen, navodi se u Guardianovom izvještaju.

Times u izvještaju iz Haaga ocijenjuje da je Karadžić pokazao da će se boriti protiv optužbi za genocid insistiranjem na tome da su bosanski Srbi vodili "pravedan i sveti" rat protiv stvaranja islamske države u Bosni, prema planu koji su, kako je rekao, podržavali razni akteri, uključujući SAD i Njemačku.

U pratećem komentaru, Times piše kako je vrijeme nađubrilo tlo na koje će pasti Karadžićeve laži.

Prošlo je petnaest godina od bosanskog rata i nova generacija u Evropi ne može da se sjeti ko je kome učinio šta, i zbog čega.

Kada rječiti srpski govornik, poput Karadžića, svoje ratne zločine opisuje kao dio "pravedne i svete" odbrane njegovog pravoslavnog hrišćanskog naroda od militantnog islama u Bosni, mnogi će naći da su takvi argumenti prihvatljivi, piše Times. U Bosni je, nastavlja list, svakako bilo muslimanskih fanatika - jedinica poput Sedme muslimanske brigade koje su bile ozloglašene zbog zločina protiv Srba i Hrvata, ali one nikada nisu bili više od manjine.

Karadžić se služio strahom kako bi pocjepao bosanske zajednice.

Njegovo buncanje o zamišljenoj islamskoj prijetnji danas bi moglo da naiđe na prijemčivije uho među publikom koja ne zna za bolje, piše Times.