Svijet
12

Opasni ekstazi na ulicama Engleske, zbog loše smjese preminule tri osobe

Klix.ba
Tri osobe su preminule, a jedna je u bolnici zbog opasne smjese droga za koju se vjeruje da je ekstazi.

Muškarac u svojim dvadesetim godinama preminuo je u četvrtak ujutro nakon što je pronađen na ulici u vrlo lošem, stanju u Rendleshemu. Medicinsku pomoć primio je na imanju Chestnut Close, ali nije mogao biti spašen.

Dva i po sata poslije, vozila hitne pomoći su primila još dva muškarca u Provan Courtu. Jedan je umro odmah, a drugi je odvezen u bolnicu zbog kritičnog stanja.

Policija povezuje ove slučajeve s drugim smrtnim slučajevima vezanim za drogu koji su se dogodili na Božić.

"Prerano je da da povezujemo sa stopostotnom sigurnošću smrt trojice mladića s konzumiranjem tablete za koju vjerujemo da je ekstazi. Troje ih je opisalo da je tableta crvene boje u obliku trougla sa slovom S na prednjem dijelu. Zabrinuti smo da postoji veliki broj ovih tableta", rekao je inspektor Steve Denham za Sky News.

Zamolio je sve građane Ipswicha da, ukoliko im je neko ponudio ovu drogu u proteklim sedmicama, kontaktiraju policiju i daju informaciju kako bi pronašli odgovorne i uklonili opasnu drogu s ulice.

Tablete imaju veliku koncentraciju polimetil metakrilata koja djeluje sporije od metamfetamina, glavnog sastojak ekstazija. Zbog toga ljudi konzumiraju više pilula jer misle da ne djeluju.

Polimetil metakrilat izaziva visoku temperaturu tijela i ubrzava rad srca.