Svijet
0

Opao broj piratskih napada u svijetu

FENA
Pirati su napali 41 trgovački brod širom svijeta u prva tri mjeseca 2007. godine, što je najmanji broj u prošloj deceniji, saopćila je u srijedu globalna agencija za sigurnost na moru.

Brojka od januara do marta predstavlja značajan pad u odnosu na isti period prošle godine kada je prijavljen 61 napad, navodi u saopćenju Međunarodni pomorski biro (IMB), sa sjedištem u Londonu, putem svog centra za izvještavanje o piratstvu u Maleziji, javio je AP.

To je najniža kvartalna brojka koju je javio IMB od 1998. Najviše napada, 103, zabilježeno je u 2003. godini, sudeći po statistikama IMB-a.

IMB je pripisao pad djelimično i 'poduzimanju oštrijih mjera opreza članova posada tokom njihovog prolaska kroz žarišna područja, kao i usvajanju jačih sigurnosnih pravila kompanija za njihove brodove'.

Poboljšana situacija, ipak, ne bi trebala 'dovesti do nemara', upozorio je biro, naglašavajući kako je 'pojačani oprez bio i uvijek će biti najbolji oblik odbrane'.

Indonezijske vode i dalje su najopasnije na svijetu, na koje otpada devet napada. Taj broj ne uključuje još dva napada u Molučkom tjesnacu, uskoj trgovačkoj ruti koju dijele Indonezija, Malezija i Singapur.

IMB je, ipak, saopćio da Indopneziji - koja je pokušala ojačati pomorske patriole širom svog golemog arhipelaga - 'treba aplaudirati zbog proaktivnih napora koje je poduzela na bavljenju problemom', primjećujući da je bilo 19 napada u Indoneziji u periodu januar-mart 2006.

Bangladeš je također izvijestio o značajnom godišnjem padu napada, s devet na dva, djelimično i zbog kraćeg vremena čekanja na dokovima gdje su se brojni raniji napadi dešavali, saopćio je IMB.

Biro je, ipak, izrazio zabrinutost pogoršanjem sigurnosne situacije u Nigeriji, gdje je broj napada u porastao s četiri na šest u tromjesečnom periodu.

Ostale zemlje koje su pretrpjele porast napada su Indija s tri, Sri Lanka s dva, i Tanzanija s tri. Nijedna od te tri zemlje nije izvjestila ni o jednom napadu u prva tri mjeseca 2006.