Svijet
0

Opao broj molbi za dobijanje azila

FENA
U prvoj polovini ove godine broj podnesenih zahtjeva za dobijanje azila u Austriji značajno je opao u poređenju s istim periodom prošle godine.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u prvih šest mjeseci podneseno je 6.344 molbi za dobijanje azila, što je pad za 30,8 posto.

Naime, u prvih šest mjeseci 2005. podneto je 9.168 zahtjeva za dobijanje azila.

U junu, u poređenju s istim mjesecom 2005., smanjenje broja podnesenih zahtjeva za dobijanje azila iznosilo je čak 41,5 posto (sa 1.669 na 976).

Zbog stalnog pada od početka godine Ministarstvo pretpostavlja da će konačan broj podnesenih zahtjeva u ovoj godini iznositi oko 15.000 molbi. Ministarstvo unutrašnjih poslova naglašava da novi zakon o azilu počinje da djeluje.

Od 1. januara ove godine na snagu je stupio oštriji zakon o azilu, koji predviđa lakše protjerivanje stranaca koji su zahtjev za dobijanje azila podnijeli u nekoj od zemalja EU, kao i smještanje u zatvor pred protjerivanje osoba za koje se pretpostavlja da bi mogle pobjeći tokom rješavanja njihove molbe, odnosno koje su se ogriješile o zakon.

Ministarstvo naglašava da novi zakon omogućava brzo rješavanje molbi, a ujedno sprečava malverzaciju molbama za dobijanje azila.