Srbija
0

Opala podrška ulasku u EU

FENA
Direktorica Ureda za evropske integracije Vlade Srbije Milica Delević izjavila je u srijedu da je decembarsko istraživanje "Evropska orijentacija građana Srbije - trendovi" pokazalo da 61 posto ispitanih građana podržava priključenje Srbije Evropskoj uniji, ali je dodala da se ta podrška smanjila u odnosu na maj prošle godine.

"U maju 2008. godine građani su u većem broju podržavali priključenje EU-u, ali su tada očekivanja bila velika jer su došle značajne investicije u našu zemlju", rekla je Delević tokom prdstavljanja istraživanje "Evropska orijentacija građana Srbije - trendovi" koje je proveo Ured za evropske integracije.

Ona je napomenula da građani svih zemlja u regiji, osim Hrvatske, u većini daju podršku evropskim integracijama.

"Hrvatska je najdalje otišla u procesu evropskih integracija, ali njeni građani sada shvataju da ne dobivaju samo koristi iz tog procesa, već da postoje i mnogobrojna odricanja i promjene navika", naglasila je Delević.

Građani Srbije nisu zadovoljni brzinom kojom se Srbije kreće ka EU-u i na skali od jedan do sedam dali su 2,5 kao prosječnu ocjenu u istraživanju.

Delević je objasnila da su rezultati istraživanja pokazali kako građani shvataju da je proces priključenja EU-u dugotrajan, a da za 51 posto ispitanih građana put "ka boljoj budućnosti mladih ljudi" predstavlja glavnu dobit učlanjenja u EU.

Građani su ocijenili, 49 posto ispitanih, da "politika stalnog uslovljavanja i ucjena koju EU primjenjuje prema Srbiji" u najvećoj mjeri otežava ulazak Srbije u Uniju, dok 20 posto ispitanika vjeruje da to čini "nesposobno domaće rukovodstvo".

Saradnju s Haagom 86 posto ispitanika je označilo kao najvažniji uslov ulaska Srbije u EU, a za 47 posto ispitanih građana taj uslov je prihvatljiv. Ipak 62 posto ispitanih građana vjeruje da Evropska unija stalno postavlja nove uslove Srbiji, prenio je Blic Online.

"Najbolje artukuliran cilj naših građana je stavljanje Srbije na bijelu šengensku listu, iako 83 posto ispitanih građana nije putovalo prošle godine u zemlje s viznim režimom", istaknula je Delević i rekla da bijela šengenska lista za građane Srbije predstavlja "dokaz prihvatanja i unapređenja samopoštovanja."

Mladi ljudi u Srbiji, kazala je Delević, imaju znatno pozitivnije stavove prema EU, a najviše lične koristi od evropskih integracija očekuju mladi između 18 i 29 godina.