Svijet
5

Opada podrška Amerikanaca predsjedniku Obami

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Stopa odobravanja rada američkog predsjednika Baracka Obame opala je na 47,9 posto, drugi uzastopni kvartal, sudeći po Gallupovoj anketi objavljenoj u ponedjeljak.

Ta brojka predstavlja pad s 49,7 posto podrške iz prvog kvartala predsjednikovog drugog mandata.

Stopa odobravanja Obaminog rada tokom 18 kvartala nije ni bolja ni gora od ostalih poslijeratnih američkih predsjednika koji su služili dva mandata, i slična je prosjeku za 18 kvartala mandata bivših predsjednika Harryja Trumana - 48,7 posto i Georgea W. Busha - 47,3 posto, navodi Gallup, prenosi Xinhua.

Obamin najbolji kvartalni prosjek bio je tokom njegovog prvog kvartala na položaju predsjednika, kada je ušao u Bijelu kuću s parolom o "nadi i promjeni" i iznosio je 63 posto. Njegov najgori rejting iznosio je 41 posto tokom 11. kvartala u vrijeme kada su se on i Kongres svađali oko povećanja limita saveznog duga, nakon čega je opala vrijednost američke kreditne stope, a berze u zemlji zabilježile su katastrofalne rezultate, tvrdi Gallup.

Obama je započeo 18. kvartal uživajući blage simpatije nakon terorističkog napada na Bostonski maraton, što odražava model rasta popularnosti predsjednika u slučaju bitnih dešavanja na polju nacionalne sigurnosti, saopćio je Gallup.