Kina
0

Oograničeni napredak klimatskih pregovora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pregovori o klimatskim promjenama u organizaciji Ujedinjenih nacija (UN), koji se održavaju u Kini od 4. do 9. oktobra, zasad su postigli ograničeni napredak, budući da se bogate i siromašne zemlje i dalje ne slažu u vezi s ključnim pitanjima, objavili su pregovarači u srijedu.

"Stepen slaganja je manji nego što smo se nadali da će biti u ovoj fazi pregovora i bit će potrebno još mnogo napora da se do kraja sedmice postigne neki značajniji rezultat", izjavio je glavni američki pregovarač Jonathan Pershing.

Delegati iz više od 150 država su se ove sedmice sastali na pregovorima u kineskom gradu Tienjinu, uoči ključnog klimatskog samita u meksičkom ljetovalištu Cancunu u decembru, koji se održava s ciljem da se postigne dogovor o globalnom planu za ograničenje emisije stakleničkih plinova, koji se smatraju glavnim krivcima za globalno zagrijavanje, prenosi AP.

Glavni kineski pregovarač za klimu Xie Jenhua izjavio je da razvijene zemlje nisu uspjele da povedu u značajnijem smanjenju emisije ugljen dioksida (CO2), ali istovremeno nepravedno zahtijevaju veći napredak od država u razvoju.

"Obećanja koja su dosad data su daleko od onoga što smo očekivali. Nadamo se da će razvijene zemlje uspjeti da ostvare značajna smanjenja emisije", istakao je Xie.

Evropa je najavila da će do 2020. smanjiti emisiju ugljen dioksida za 20 posto u odnosu na nivo iz 1990., dok su SAD obećale smanjenje od 17 posto prema nivou iz 2005., što ipak nije dovoljno da se spriječi da temperatura na Zemlji poraste za više od dva stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijski nivo, kako bi se izbjegle najgore posljedice globalnog zagrijavanja.

Kina je prošle godine obećala da će do 2020. smanjiti "intenzitet emisije", odnosno emisiju ugljen dioksida po jedinici bruto domaćeg proizvoda, za 40 do 45 posto.

Xie je istakao kako je nerazumno očekivati od zemalja u razvoju da odrede apsolutno ograničenje svoje emisije ugljen dioksida jer će to ugroziti njihov ekonomski rast.