Sve je krenulo iz Los Angelesa
0

Oni su pripadnici najozloglašenije ulične bande na svijetu

Klix.ba
(Foto: AFP)
Osamnaesta ulična banda, u nekim dijelovima Sjeverne, Srednje i Južne Amerike poznata i kao M18, Calle 18, Barrio 18, La18 ili Mara-18, najozloglašenija je kriminalna banda na svijetu.

Iako ne postoje tačni podaci o broju članova, smatra se kako 18. ulična banda okuplja više od pola miliona osoba sklonih kriminalu i bezakonju. Prema FBI-u, u 120 gradova SAD-a postoji 65.000 aktivnih članova M18.

Članovi ove bande su najaktinviji u Kaliforniji i Meksiku. Uglavnom se bave proizvodnjom i dilanjem droge, trgovinom ljudima, pljačkom, iznudom, kidnapovanjem, naručenim ubistvima, trgovinom oružjem i kockanjem.

"Smatramo ih najnasilnijom uličnom bandom u Sjedinjenim Američkim Državama", kaže George Rodriguez, specijalni agent u penziji, koji je cijelu svoju policijsku karijeru posvetio 18. uličnoj bandi.

Iako ne postoje tačne informacije gdje i kada je nastala ova kriminalna banda, 18. ulica i Union Avenue u Los Angelesu se smatraju mjestom odakle je ova banda počela svoje djelovanje. Deseci hiljada članova do sada su uhapšeni i smješteni u zatvore širom SAD-a. Novinarima i fotoreporterima Agencije France Presse dozvoljen je ulazak u zatvor u gradu San Salvador.