Svijet
0

Onesposobljeni špijunski satelit prijeti Zemlji

Sarajevo-x.com
Veliki američki špijunski satelit izgubio je napajanje i mogao bi se srušiti na Zemlju krajem februara ili početkom marta. Opasnost prijeti i ljudima jer satelit vjerovatno sadrži opasne materijale, a tačna pozicija njegovog pada nije poznata.

Satelit koji se više ne može kontrolirati, mogao bi sadržavati opasne materijale i nije poznato na kojem bi mjesto tačno mogao da se sruši. Nije poznato kada je satelit izgubio napajanje i pod kojim okolnostima, izvijestio je Associated Press.

"Odgovarajuće vladine agencije prate situaciju“, tvrdi Gordon Johndroe, glasnogovornik za Nacionalnu sigurnost. „Bezbroj satelita je tokom godina ispalo iz orbite i palo bezbjedno na Zemlju. Razmatramo sve moguće opcije da smanjimo svu potencijalnu štetu.“

Glasnogovornik nije želio komentirati da li je moguće da je satelit srušen projektilom, te je izjavio da trenutno nije uputno razgovarati o detaljima.

Svemirski brod sadrži raketno gorivo hidrazin, bezbojnu tekućinu koja miriše na amonijak, te spada u toksične hemikalije i može napraviti ozljede svakome ko dođe u kontakt sa njom, otkrio je neimenovani izvor.

Ovakav nekontrolirani ulazak letjelice u atmosferu bi mogao da otkrije američke strogo čuvane tajne. Ulazak u atmosferu i odlaganje u moru špijunskih satelita se dešava u strogoj tajnosti.

Svemirska letjelica je veličine omanjeg autobusa i kreirala bi krater 10 puta veći od onoga stvorenog kada se srušio svemirski brod Columbia.