Svijet
0

On je najokrutniji član porodice Assad i spreman je na sve da očuva režim

Klix.ba
Maher i Bashar al-Assad
Maher i Bashar al-Assad
Mlađeg brata sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, Mahera al-Assada, analitičari ocjenjuju kao nemilosrdnijeg i okrutnijeg od Bashara. Maher je moćnik iza moćnika, piše CNN.

"On je zadužen za održavanje režima na vlasti", kaže Joshua Landis sa Univerzitetu Oklahoma. Jedan analitičar koji je ima priliku sjediti s njim ga opisuje kao čovjeka koji uvijek nosi crno odijelo, naočale i zalizanu kosu te pokušava izgledati kao mafijaš.

Zvanično, Maher rukovodi s dvije najelitnije vojne jedinice u Siriji, ali je on i vođa Shabiha milicije, grupe režimskih plaćenika koju uglavnom čine muslimani iz plemena Alawite kojem pripadaju i Assadovi.

Smatra se da je Shabiha milicija odgovorna za brojne masakre nad sirijskim civilima, a za koje je naređenje došlo lično od Mahera.

O Maheru se jako malo zna, veoma je misteriozan i djeluje iz sjene, ali je, prema izjavama analitičara, njegova okrutnost ogromna. Rijetko se pojavljuje u javnosti i izbjegava da koristi telefon. Postoji tek nekoliko njegovih fotografija, a većina je nastala 2000. godine kada se morao pojaviti na sahrani svog oca Hafeza.

Landis smatra da je to sve iz predostrožnosti jer ga žele očuvati u životu.

"Mnogi vjeruju da je nedavno ranjen ili da je čak izgubio nogu tokom napada za vrijeme sastanka Sirijske nacionalne sigurnosti 2012. godine, no sve su to nagađanja jer nema pouzdanih informacija o njegovom stanju", kaže Landis.

A kako s misterijom dolaze i legende, jedna od najpoznatijih je ona o Maherovoj sestri Bushri koja se željela udati za čovjeka koji je imao djecu iz prethodnog braka. Kako je cijela porodica bila protiv, Maher se pobrinuo da riješi problem i ubio je nesuđenog zeta tokom rasprave.

"Ovo nam govori da je riječ o impulsivnom i brutalnom čovjeku", kaže Ted Kattouf, bivši američki ambasador u Siriji.

"Dok Bashar u javnosti nastoji stvoriti pozitivan imidž, Maher je ustvari taj koji za njega radi sve prljave poslove", dodaje Landis. Maher, ipak, nema političkih pretenzija i smatra se čuvarem svog brata na vlasti, a Bashar to zna cijeniti.