Svijet
0

Olujni vjetrovi iz Kine donijeli žuti pijesak u Južnu Koreju

FENA
U Južnoj Koreji su u ponedjeljak zatvorene škole, a tvornice koje proizvode memorijske čipove pojačale su filtraciju zraka nakon što su olujni vjetrovi iz Kine donijeli žuti pijesak pomiješan s otrovnom prašinom ne samo u tu zemlju već i u mnoge druge dijelove Azije.

Uobičajene proljetne oluje svake godine donose milione tona žute prašine iz kineske pustinje Gobi na Korejski poluotok i djelove Japana. Snažan vjetar nosi pijesak i čestice teških metala, od kojih su neki kancerogeni poput dioksina, javio je Reuters.

Stručnjaci u Južnoj Koreji smatraju žutu prašinu odgovornom za prosječno 165 smrtnih slučajeva godišnje, oko 1,8 miliona oboljelih i materijalnu štetu koja godišnje dostiže 5,82 milijarde dolara.

Južnokorejske vlasti su tokom vikenda proglasile uzbunu, a osnovne škole i vrtići u jugoistočnom dijelu te zemlje preporučili su u ponedjeljak roditeljima da zadrže djecu kod kuće pošto im imunološki sistem nije dovoljno razvijen za odbranu organizma od štetnih čestica.

Tajvan je, uglavnom, izbjegao toksičnu prašinu, ali vlada je savjetovala građanima da ne izlaze na ulice bez hirurških maski na licu i da izbjegavaju aktivnosti na otvorenome.

Vlasti u Japanu upozorile su vozače i strojovođe da budu posebnu oprezni zbog smanjene vidljivosti. Pješčane oluje postaju sve češće zbog naglog razvoja industrijske proizvodnje u Kini.