Svijet
0

Oluja u Velikoj Britaniji i Holandiji

FENA
Oluja s Atlantika treći dan remeti pomorski i zračni saobraćaj u Britaniji, dok je u Holandiji poremećen avionski saobraćaj.

Oluja je prije dva dana pogodila centralnu i sjevernu Englesku, Sjeverni Vels i Irsku. Kako su saopćile lokalne vlasti, organizatori utrke konja u Cheltenhamu morali su da otkažu taj događaj. Nekoliko manjih kamiona prevrnulo se na putu M6, zapadno od Manchestera, ali, nasreću, nema povrijeđenih, prenio je Reuters.

U Manchesteru, jedna žena odvezena je u bolnicu zbog povreda koje je zadobila kada je bandera pala na njena kola. Željeznički saobraćaj u Warwickshireu i Hertfordshireu je poremećen, a pomorski saobraćaj između Irske i Velike Britanije je zatvoren.

U međuvremenu, u Amsterdamu je izdano upozorenje od oluje s vjetrovima brzine od 120 kilometara na sat, što je poremetilo saobraćaj na aerodromu Schiphol, najvećem u Holandiji.

Desetine letova otkazano je na aerodromu u Amsterdamu, a dolazeći letovi kasne i po dva sata. Samo 20 aviona može da sleti u jednom satu zbog oluje, naspram 60 koliko ih sleti u normalnim situacijama.

Glasnogovornica aerodroma izjavila je da se očekuje da će se tokom dana zbog oluje otkazivati sve više letova.

U holandskom Meteorološkom institutu prognoziraju da će oluja stati do popodneva ili večeri.