Svijet
0

Oluja Irene napravila štetu od više milijardi dolara

FENA
Uragan "Irene" u nedjelju je oslabio na jačinu tropske oluje kada je pogodio New York, saopćio je Nacionalni centar za uragane, ali ova još uvijek snažna oluja izazvala je poplave u dijelovima donjeg Manhattana.

U New Yorku je 90.000 osoba bez struje, na Long Islandu 300.000, u Connecticutu 250.000, a u New Jerseyju 400.000, prenose agencije.

Guverner New Jersyja Chris Christie rekao je u nedjelju u intervjuu TV NBC da očekuje da šteta od uragana "Irene" bude procijenjena na više milijardi dolara, a možda i na čak više desetina milijardi dolara.

Christie je kazao da će utvrđivanje štete duž obale početi danas popodne, ali da će šteta unutar zemlje moći da bude utvrđena tek kada se rijeke povuku.

Eksperti procjenjuju da će finansijski gubitak biti mnogo veći ukoliko uragan direktno udari na New York, finansijsku prijestolnicu SAD-a i najveći grad s 19 miliona stanovnika.

Šteta u Sjevernoj i Južnoj Karolini, američkim državama koje je prve pogodio uragan "Irene", procijenjena je na 200 do 400 miliona dolara.

Najveću štetu u historiji SAD-a izazvao je uragan "Katrina" 2005. godine koji je tada poplavio New Orleans. Ta šteta je procijenjena na više od 100 milijardi dolara.