Brazil
0

Oluja i obilne padavine izazvali haos u Riju

FENA
Obilne kiše u ponedjeljak uvečer izazvale su poplave u brojnim četvrtima Rija, sprečavajući autobuse da se kreću i ljude da se vrate kući s posla, a najmanje jedno tijelo pronašli su vatrogasci u blizini središta grada, saopćila je u utorak civilna zaštita.

Kiša je počela u vrijeme izlaska ljudi iz ureda, da bi se malo kasnije pretvorila u oluju, a prestala je tek u utorak u zoru.

Najteže je bilo pogođeno područje u kojem se nalazi Marakana, brazilski nogometni hram, na kojoj su u toku radovi na renoviranju za Svjetski nogometni kup 2014. godine i Olimpijske igre 2016. godine koji će se održati u Riju.

Rijeka Marakana, kao i neke druge u gradu, izlila se, a brojni odvodi su bili zatrpani.

Vatrogsci su pronašli jedno tijelo utopljenika u blizini Praca da Bandeira, u središtu grada koje se pretvorilo u jezero. Poplavljen je i gradski zoološki vrt.

U jedanaest siromašnih naselja na sjeveru u ponedjeljak uvečer je dat znak za evakuaciju ovih naselja zbog rizika od nastanka klizišta.

Stanovnici su morali provesti noć u skloništima predviđenim za ovakve situacije.

"U gradu ostaje na snazi znak uzbune, ali u utorak ujutro situacija je bila normalna. Ima još blata, a sve će biti očišćeno u toku dana", rekao je Carlos Osorio, načelnik općine Travoa na kanalu Globo News, dok su ponovo najavljene povremene kiše.

Carlos Osorio je rekao da će se prije Svjetskog nogometnog kupa 2014. godine u gradu izmijeniti tokovi rijeka u zoni Marakane da bi se izbjegle poplave koje redovno pogađaju ovu četvrt.