Svijet
0

Oluja će ipak zaobići naftnu mrlju u Meksičkom zalivu

SRNA
Foto: ITN
Foto: ITN
Tropska oluja Aleks neznatno je oslabila nakon što je prešla preko Belizea i nastavila se kretati prema poluostrvu Jukatanu uz jaku kišu i snažan vjetar, ali neće predstavljati prijetnju naporima za čišćenje naftne mrlje u Meksičkom zalivu, saopštio je dnas američki Nacionalni centar za uragane.

Meteorolozi za danas predviđaju kretanje tropske oluje prema južnom dijelu Meksičkog zaliva i prelaz u kategoriju manjeg uragana, koji bi krajem sedmice mogao pogoditi područje između grada Braunsvila u Teksasu i ljetovališta Tihuana de Rodrigez Kana u Meksiku.

Ako nastavi ovom putanjom napori na saniranju naftne bušotine i čišćenju mrlje neće biti ugroženi, kaže se u saopštenju Centra za uragane i upozorava da se  ipak mogu formirati visoki talasi.

Aleks će danas  izbaciti veliku količinu kiše iznad poluostrva Jukatan sa padavinama od oko 25 centimetara, a iznad planinskih predjela oko 38 centimetara.

"Ovakve kiše mogu da izazovu velike poplave i klizišta", navodi se u saopštenju i upozorava da su vjetrovi velike brzine već pogodili Belize i istočni dio Jukatana, prenosi Frans pres.

Aleks je prva ovosezonska tropska oluja. Prate je vjetrovi koji duvaju brzinom od oko 65 kilometara na sat, a njen centar  trenutno se  nalazi 90 kilometara jugozapadno od meksičkoga grada Četumala.

Admiral američke Obalske  straže Ted Alen izjavio da bi operacije na čišćenju naftne mrlje u Meksičkom zalivu mogle bi biti prekinute na dvije sedmice ako Aleks zahvati pogođeno područje i dovede do prekida radova.
U Nikaragvi vlasti su  izdale upozorenja avio i brodskim prevoznicima na sjeveru i zapadu zemlje, kao i u  centralnim regionima, zbog mogućih obilnih kiša i snažnih vjetrova.