Kina
0

Olovom otrovano više od 1.300 djece

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Više od 1.300 djece otrovano je olovom u centralnoj Kini, što je drugi slučaj ovog mjeseca, javili su u četvrtak kineski mediji.

Kod skoro 70 posto djece, odnosno njih 1.354 od 1.956 koja žive u četiri sela u blizini fabrike za preradu mangana u provinciji Hunan, nađene su visoke koncentracije olova u krvi.

  • Očekuje se da će taj broj rasti kako se više djece bude podvrglo ispitivanju, rekao je lokalni zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Lokalne vlasti su prošlog vikenda zatvorile fabriku i uhapsile dvojicu rukovodilaca pod sumnjom da su "izazvali ozbiljno zagađenje životne sredine", prenosi agencija Sinhua.

Fabrika je otvorena u maju 2008. godine, bez odobrenja lokalne kancelarije za zaštitu životne sredine. U krugu od 500 metara od te fabrike nalaze se dječiji vrtić, osnovna i srednja škola.

Strah od trovanja olovom među mještanima počeo je da se širi početkom jula kada su mnoga djeca bila prehlađena i imala visoku temperaturu.

Više od 600 djece otrovano je olovom iz topionice na sjeveru Kine, koja je početkom augusta zatvorena pod pritiskom javnosti, a došlo je i do sukoba mještana i policije.

Djeca su posebno osjetljiva na trovanje olovom (saturnizam) do koga najčešće dolazi preko vazduha i vode.

Toksično dejstvo olova pogađa nervni i reproduktivni sistem i bubrege i izaziva anemiju.

Kod djece dolazi do usporavanja mentalnog razvoja, smanjenih kognitivnih sposobnosti, teškoća pri učenju i odlaganja puberteta.

Kineski munjeviti privredni rast doveo je do izuzetnog zagađenja zemljišta, vazduha i vode, a sukobi s bijesnim stanovništvom postaju sve češći.

Vlasti redovno nalažu zatvaranje pogona koji zagađuju okolinu, ali se te odluke povlače zbog značaja tih fabrika za lokalnu privredu.