Svijet
0

Olmerta peti put ispitivala policija zbog koverti s kešom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Policijski istražitelji stigli su jutros u zvaničnu rezidenciju izraelskog premijera Ehuda Olmerta da ga peti put ispituju u vezi sumnji da je navodno nelegalno primio stotine hiljada dolara za izborne kampanje od jednog američkog biznismena.

Olmert se također ispituje da li je više puta naplaćivao, čak i od dobrotvornih organizacija, službena putovanja u inozemstvo, prije nego što je postao premijer 2006. godine. Premijer se sumnjiči i da je kupio luksuznu kuću u Jerusalemu po nižoj cijeni od tržišne, u zamjenu za usluge jednom poduzimaču.

Izraelski Visoki sud pravde je u međuvremenu odbacio peticiju jednog novinara u kojoj je zatraženo da se naredi momentalno suspendiranje Olmerta, u očekivanju rezultata istrage. Iako je odbacio peticiju, sud je podsjetio da vrhovni izraelski tužilac Menachem Mazuz ima ovlaštenje da naredi da se Olmert suspendira, pogotovo u slučaju odugovlačenja istrage.

Suočen s istragom, Olmert je prošle sedmice najavio da će se povući poslije partijskih izbora u svojoj partiji Kadima, zakazanih za 17. septembar, na kojima se neće kandidirati. Inače istraga protiv Olmerta se odužila jer je teško naći termin za ispitivanje premijera zbog njegovih obaveza na toj funkciji. Sud je u izdatom saopćenju naglasio da Olmert mora naći načina da sarađuje s policijom.

U četvrtak je objavljeno da je jedan od Olmertovih saradnika u vrijeme kada je bio ministar trgovine pritvoren i poslije stavljen u kućni pritvor. Eldad Rotman je ispitivan zbog sumnje da je Olmert nelegalno postavljao partijske saradnike i članove njihovih porodica, između ostalog na mjesta u ministarstvima, dok je bio ministar trgovine u vladi svog prethodnika premijera Ariela Sharona, prenio je Tanjug.

Olmert je bio gradonačelnik Jerusalema u dva navrata i posle ministar dok nije zamijenio teško oboljelog Sharona na funkciji premijera. Sharon je poslije teškog moždanog udara pao u komu januara 2006. godine iz koje se nije budio. Olmert je tada postao vođe Sharonove partije centra Kadima, koja je u maju iste godine pobijedila na općim izborima i posle toga je postao premijer. On je jedan od najnepopularnijih premijera u historiji Izraela.

Njegova reputacija narušena je još u ljeto 2006. godine poslije rata protiv libanskog Hezbollaha, u kome nisu postignuti ciljevi Izraela. Zato najava njegove ostavke nije bila toliko iznenađenje koliko je iznenađujuće da je tako dugo ostao na funkciji.